Päämainos
Katainen: Teknologianeutraalius on lainsäätäjän velvollisuus
Toimitusketjut 04.10. 10:44

Katainen: Teknologianeutraalius on lainsäätäjän velvollisuus

EU sitoutunut tekemään kiertotaloudesta valtavirtaa, mutta sääntelyn vaikeuskerroin on komissaari Jyrki Kataisen mukaan omaa luokkaansa.

04.10.2017
Teksti Heli Satuli kuvat EU-komission kuvapalvelu

Kiertotalous tulee mullistamaan toimitusketjut ja koko nykyisen talousmallin. Logistiikkasektorin toimijat ovat avainasemassa muutoksen mahdollistajina. Näin uskotaan myös EU-komissiossa.  

"Kiertotalous on ennen kaikkea bisnestä. Muutos on yritys- ja kuluttajavetoista", Jyrki Katainen kommentoi Osto&Logistiikalle. 

Paketillinen kiertotalousaloitteita tulossa 

Tällä hetkellä kiertotalousmarkkinoilla ei näy vielä paljon isoja toimijoita. Kiertotalouden lentoonlähtö vaatii paitsi bisnesmalleja, myös toimintaympäristön tukea. Tarvitaan konkreettisia kannusteita ja velvoitteita ohjaamaan yritysten innovaatiotoimintaa ja kuluttajien käyttäytymistä.  

Brysselissä ollaan hyvin tietoisia ongelmasta.  

"Tavoitteenamme on rakentaa nykyistä kannustavampi toimintaympäristö, joka rohkaisee yrityksiä siirtymään kiertotalousmallin mukaiseen toimintaan", kiertotaloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Katainen toteaa.  

Yksittäisten erikoisalojen lisäksi mukaan on saatava laajempia bisnesalueita. 

Kataisen mukaan EU-komissio on julkaisemassa myöhemmin tänä syksynä paketin uusia kiertotalousaloitteita. Lakiesitykset pureutuvat juuri skaalausongelmaan.  

Tulossa on muun muassa muovistrategia, jolla rajoitetaan muovin käyttöä ja ennen kaikkea luodaan eurooppalaiset markkinat biopohjaiselle ja kierrätetylle muoville. Katainen huomauttaa, että esimerkiksi muovipussien käytössä on isoja eroa jäsenmaiden välillä. Suomalaiset käyttävät keskimäärin neljä muovipussia vuodessa, portugalilaiset ja puolalaiset 400.  

Lainsäännön laatimisen vaikeuskerroin on kuitenkin omaa luokkaansa. Ei ole yhtä kiertotaloutta, yhtä elinkaarta eikä yhtä materiaalivirtaa. Päättäjien pitää varmistaa, ettei yhden tukeminen luo esteitä toiselle.  

"Päättäjien on ensin ymmärrettävä, mitä kannattaa säännellä", Katainen kiteyttää. 

Katainen alleviivaa, että lainsäätäjän tehtävänä on asettaa tavoitteet ja luoda edellytykset. Vapaa kilpailu markkinoilla ratkaisee keinot.  

"Velvollisuutemme on olla teknologianeutraaleja." 

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva