Päämainos

Sijoittajat tuplaavat investoinnit uusiutuviin

Sijoittajat ohittavat listatut yritykset ja investoivat suoraan uusiutuvan energian yrityksiin.

10.10.2017
Teksti Esko Lukkari

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) professori Petteri Laaksonen ehdottaa hiilelle EU-veroa. Sitä keräämällä valtiot voisivat vauhdittaa investointeja uusiutuvaan energiaan.

Laaksosen LUT:ssa tekemän kansainvälisen sijoittajakyselyn mukaan sijoittajat olisivat valmiita kaksinkertaistamaan uusiutuvan energian investointinsa. Kysely on suunnattu muun muassa vakuutusyhtiöille, eläkevakuutusyhtiöille ja pankeille. Sen mukaan listatut energiayritykset jäävät jälkeen, kun institutionaaliset sijoittajat tuovat alalle uutta pääomaa ja haastavat perinteistä liiketoimintaa.

Selvitys tehtiin osana Neo-Carbon Energy -tutkimushanketta. Hanke on Tekesin rahoittama ja se toteutetaan LUTin, VTT:n ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteistyönä.

Laaksonen suosittelee valtioita ja EU:ta vauhdittamaan alkuvaiheen teknologia- ja palveluyrityksiä sekä rahoittamaan teollisuuskokoisia teknologiapilotteja. Tällöin uusien investointien projektit on helpompi saada sijoituskelpoisiksi suursijoittajille. Se kasvattaisi EU:n kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. 

”Muutos on peruuttamaton ja se näkyy lisääntyvissä investoinneissa tuuli- ja aurinkoenergian tuotantoon ja jatkossa energian varastointiin ja energiatehokkuuteen”, sanoo Laaksonen LUT:n 9.10. jakamassa tiedotteessa.  

Sijoittajat ovat perinteisesti sijoittaneet listattuihin yrityksiin, jotka sitten investoivat energiaratkaisuihin. 2000-luvun alussa tilanne kuitenkin muuttui. Sijoittajat panostavat uusiutuvaa energia rahoittaviin rahastoihin tai suoraan alan projekteihin. 

”Sijoittajille on luotava riittävän pitkä näkymä tulevaisuuteen. Se vähentää investoinnin epävarmuutta ja kustannukset jäävät pienimmiksi. Se vauhdittaisi myös siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan”, Laaksonen korostaa. 

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva