Päämainos
Suomi haluaa avaruudesta 600 miljoonan euron bisneksen
Teknologia 24.10. 15:27

Suomi haluaa avaruudesta 600 miljoonan euron bisneksen

Tekesin tavoitteena on kaksinkertaistaa avaruusliiketoiminnan vienti seuraavan kahden vuoden aikana.

24.10.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat Tekes

Suomi tavoittelee New Space Economy -ohjelman avulla avaruusliiketoiminnan viennin kaksinkertaistamista vuoteen 2020 mennessä sekä vähintään 600 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa alan palveluissa.  

Tekesin avaruusliiketoiminnan tavoitetta tukee tämän syksyn aikana Otaniemessä käynnistyvä Euroopan avaruusjärjestö ESAn kiihdyttämö. Se tarjoaa Tekesin pääjohtaja Pekka Soinin mukaan innovatiiviselle yritykselle paikan ponnistaa kansainvälisille markkinoille. Euroopassa on jo 16 yrityshautomon tapaista ESAn kiihdyttämöä.  

Suomessa on tällä hetkellä 200 avaruusteknologiaa kehittävää yritystä. Kyselyn mukaan 25 prosenttia Tekesin asiakasyrityksistä hyödyntää avaruusteknologiaa tuotteiden, palveluiden tai prosessiensa tukena. Suurelta osin tämä on paikkatiedon, satelliittitietoliikenteen ja GPS-signaalin hyödyntämistä. Yritysten osuus Suomen viennistä on 20 prosenttia.

Avaruusliiketoiminnan osaamisen kysyntä kasvaa globaalisti. Meneillään on uusi maailmanlaajuinen murrosvaihe, jossa avaruusalan toimijat, roolit ja tekemisen tavat uudistuvat. New Space Economy -ohjelman tavoitteena on hyödyntää kasvun mahdollisuudet ja tuoda suomalaisten osaamista esiin kansainvälisesti.  

"Maailmanluokan tietoliikenneosaamisemme ja avaruusteknologian yhdistäminen on Suomen kannalta lupaavaa. Digitalisaatioon liittyvät uudet liiketoimintamahdollisuudet on tunnistettu yhdeksi ajankohtaiseksi kasvun lähteeksi. Nyt on oikea aika vauhdittaa kansainvälisen liiketoiminnan kasvua", sanoo Soini Tekesin verkkosivuilla. 

New Space-ohjelma palvelee alan startup-yrityksiä ja kasvua hakevia valmistavan teollisuuden yrityksiä sekä dataa hyödyntäviä yrityksiä. Tavoitteena on saada mitattavia talouskasvuun ja työllisyyteen vaikuttavia tuloksia verkostoilla sekä alustatalouteen perustuvilla uusilla liiketoimintamalleilla.  

"Nopeasti kehittynyt lennokkien sekä piensatelliittien valmistus ja hyödyntäminen liiketoiminnassa kiinnostaa myös kansainvälisiä sijoittajia. Se näkyy Tekesin rahoittamien alkavien yritysten viime aikoina keräämistä suorista pääomasijoituksista sekä lisääntyneistä yrityskaupoista", sanoo Tekesin palvelujohtaja Kimmo Kanto.

JAA