Päämainos

Vaasan yliopisto vahvistaa energiaklusteriaan

Uusi moottori- ja polttoainelaboratorio mahdollistaa huippututkimuksen.

18.05.2018
Teksti Esko Lukkari

Vaasa vahvistaa asemaansa maan johtavana energiatekniikan keskuksena. Vaasan yliopiston VEBIC-tutkimusinfrastruktuurin uusi energialaboratoriokokonaisuus vihittiin käyttöön 16.5.

Vaasan yliopiston, julkisen vallan ja alueen teollisuuden yhteinen miljoonasatsaus energiatutkimukseen on nyt käytössä. Yliopisto tiedotti asiasta 16.5.

”Vaasa Energy Business Innovation Centre eli VEBIC on ainutlaatuinen tutkimusinfrastruktuuri. Yhdessä toimivat moottori- ja polttoainelaboratorio muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa huipputason tutkimuksen. Laboratoriokokonaisuuden rahoitus tulee sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta”, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto tiedotteessa.

VEBICin laboratoriokokonaisuuteen kuuluvat moottori- ja polttoainelaboratoriot. Moottorilaboratorion laivamoottorilla on jo tehty ensimmäiset tutkimusajot, jotka liittyivät EU:n rahoittamaan HERCULES-2-tutkimusohjelmaan. Sen tavoitteena on kehittää moottorin polttoainejoustavuutta, vähentää päästöjä ja parantaa moottorien ohjaus- ja säätöjärjestelmiä.

Vaasan yliopisto on mukana uudessa INTENS-tutkimushankkeessa, jossa vahvistetaan suomalaisen meriteollisuuden digitalisoitumista. Hankkeella parantamaan alusten energiatehokkuutta ja vähennetään niiden aiheuttamia päästöjä.

Hybridivoimala tulossa

VEBICin moottorilaboratorioon rakennetaan hybridivoimalaratkaisu. Laitteisto mallinnetaan ja siitä rakennetaan niin sanottu digitaalinen kaksonen (Digital Twin), joka auttaa voimalan toiminnan optimoinnissa ja seurannassa. Optimoinnin tavoitteena on voimantuotantoratkaisun energiatehokkuuden parantaminen ja päästöjen minimointi.

”Hybridiratkaisut ovat tulevaisuuden energiajärjestelmien olennainen osa. Mallien ja digitaalisten kaksosten käyttö tehostaa energiankäyttöä, avustaa huollontarpeen minimoinnissa ja nopeuttaa laitteiston optimointia muuttuvissa tilanteissa. Digitalisoidut energiantuotantoratkaisut edistävät Suomen ja Vaasan seudun energiateollisuuden laitteisto- ja järjestelmäviennin kilpailukykyä”, sanoo yliopiston energiatekniikan professori Seppo Niemi.

INTENS-tutkimuskonsortioon kuuluu Vaasan yliopiston lisäksi neljä muuta tutkimusorganisaatiota sekä 14 Suomen johtavaa merenkulkualan yritystä. Hanketta koordinoi VTT. Hanke on kooltaan 13 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusta on 5,6 miljoonaa euroa.

Polttomoottori yhä ajankohtainen

VEBICin moottorilaboratorion ensimmäinen moottori on 4L20-laivamoottori, joka on saatu tutkimuskäyttöön Wärtsilältä. Myös toinen moottori Wärtsilältä on suunnitteilla.

”Wärtsilä haluaa tehdä yhteistyötä yliopistosektorin kanssa. Tavoitteemme on toteuttaa yhteisiä tutkimus- ja kehitysprojekteja sekä kehittää maailmanluokan tutkimusosaamista energia-alalla”, sanoo Wärtsilän tutkimuksesta ja teknologiakehityksestä vastaava johtaja Jonas Åkerman.

Polttomoottori on Åkermanin mukaan ajankohtaisempi kuin koskaan.

”Tehokkuus, mahdollisuus käyttää erityyppisiä kaasumaisia ja nestemäisiä polttoaineita – myös uusiutuvia – sekä yhteensopivuus muiden energianlähteiden kanssa on tuonut polttomoottorille entistä laajemman ulottuvuuden energianmuuntimena. Kiitos upouuden laboratorion pystymme jatkamaan kehitystä”, hän sanoo.

JAA