Päämainos
Alihankkijat: Ei kaupunkien päästövähennyssooloilulle
Hankinta 23.10. 10:37

Alihankkijat: Ei kaupunkien päästövähennyssooloilulle

Eurooppalaisen autoteollisuuden alihankkijoita edustavan CLEPAn pääsihteeri varoittaa hylkäämästä polttomoottoriteknologiaa.

23.10.2017
Teksti Heli Satuli kuvat CLEPA

Eurooppalaisissa autoteollisuuden alihankintayrityksissä on meneillään valtava murros.  

"Jokaisen alan toimijan on mietittävä uudelleen, mikä on heidän bisneslogiikkansa ja mistä tulot tulevaisuudessa tulevat", toteaa alihankkijoita edustavan CLEPAn pääsihteeri Sigrid de Vries Osto&Logistiikan haastattelussa. 

De Vries huomauttaa, että autoteollisuuden hankkijoista tulee vieläkin monelle mieleen metallia takova mies. Todellisuudessa yhä useampi alan toimija on palveluyritys. Yritykset eivät enää myy vain komponentteja ja tuotteita vaan kaikki palvelut sen ympärillä.  

Päästöskandaali näkyy ja tuntuu 

CLEPAn pääsihteeri myöntää, että autoteollisuuden päästöskandaaleilla on ollut valtavat vaikutukset myös autoteollisuuden alihankkijoille. Kaikki autoteollisuuteen vaikuttavat asiat vaikuttavat lopulta myös alihankkijoihin.   

"Tilanne on vaikea. Keskustelu on tunteellista ja mustavalkoista. Monet alalla työskentelevät kokevat, että imagon turmeltuminen vaikeuttaa heidän työtään."

De Vries muistuttaa, että alihankkijat ovat sitoutuneet täyttämään lailliset velvollisuutensa. Usein auton keskeinen teknologia tulee juuri alihankkijoilta. Heidän komponenttinsa muodostavat keskimäärin 75 prosenttia ajoneuvon arvosta. Innovaatioiden kehittäjinä he haluavat, että teknologiaa myös käytetään lainmukaisella tavalla.  

"On muistettava, että EU-tason testauksien tarkoituksena on vertailla ja mahdollistaa tasavertaiset toimintaedellytykset alan yrityksille. Niitä ei ole suunniteltu osoittamaan auton todellista polttoaineenkulutusta tai päivittäisessä käytössä syntyviä päästöjä", painottaa de Vries. 

Päästöt sekaisin  

Pääsihteeri huomauttaa, että yleisessä keskustelussa kaikki päästöt niputetaan helposti samaan koriin. Ihmiset puhuvat päästöistä, mutta toiset tarkoittavat saastuttavia pienhiukkaspäästöjä, kuten typen oksideita ja toiset kasvihuonepäästöjä. Nämä ovat kaksi aivan eri asiaa.  

Ensi kuussa EU-komissio julkistaa uuden esityksensä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Sen keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että Eurooppa täyttää Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.  

Samaan aikaan kaupungit toisensa perään ovat tehneet päätöksiä dieselautojen käytön rajoittamisesta ja asettaneet jopa käyttökieltoja. Syynä ovat hiukkaspäästöt. De Vries varoittaa sääntelemästä päästöjä takaoven kautta.  

"Hiukkaspäästöjen osalta on olemassa tiukat EU-tason Euro 6 -normit. Jos jokainen kaupungin pormestari asettaa kaupunkiaan koskevia omia määräyksiään, mikä merkitys yhteisillä eurooppalaisilla säännöillä enää on?", De Vries kysyy. 

Pääsihteerin mukaan EU:lla on periaatteellinen ongelma: vasen käsi luo yhdenlaista sääntelyä ja oikea käsi samaan aikaan toista. Hyvin usein ne ovat päällekkäisiä ja jopa ristiriitaisia. 

"Meidän toiveemme on, että kaupungit eivät yritä keksiä pyörää uudelleen vaan koordinoisivat ja löytäisivät yhteiset parhaat tavat toimia kaupunki-ilman puhdistamiseksi." 

EU:n on otettava de Vriesin mukaan asiassa vahvempi rooli. Loppujen lopuksi yhteinen eurooppalainen tapa toimia on aina parempi kaikille: yrityksille, kansalaisille ja koko Euroopalle. Nykymenolla autojen on liimattava eri tarrat tuulilasiinsa joka kaupungissa.  

Polttomoottoriteknologia ei ole kuollut 

Dieselin maine on likaantunut de Vriesin mukaan osin syyttä. Jos päättäjät ja käyttäjät hylkäävät dieselin ja koko polttomoottoriteknologian liian nopeasti, tuloksena on pahaa jälkeä.  

Alan toimijat tarvitsevat nyt aikaa kehittää teknologioita tehokkaammiksi ja energia-ala aikaa lisätä uudistuvan energian osuutta tuotannosta. Näin voimme de Vriesin mukaan vahvistaa eurooppalaista teollisuutta, vähentää päästöjä ja varmistaa työpaikkojen säilyminen Euroopassa. 

"Pöydällä on paljon vaihtoehtoja ja ratkaisuja tehdä liikenteestä puhtaampaa. Ne on kaikki otettava huomioon. Teknologianeutraalius on nyt ainoa tie eteenpäin."  

FAKTA: Autoteollisuuden alihankkijat 

  • Työllistävät Euroopassa yli 5 miljoonaa ammattilaista. 
  • Vastaavat yli 75 prosentista ajoneuvon arvosta. 
  • Ajoneuvon osien yritysten valmistajien tuotteiden viennin arvo yhteensä 65 miljardia euroa vuodessa. 
  • Yritykset investoivat t&k-toimintaan 20 miljardia euroa vuodessa. 
  • Auto on valmistettu keskimäärin 30 000 osasta. 

JAA