
Älykäs liikennevaloteknologia käyttöön Varsinais-Suomessa
Tulevaisuudessa liikennevalot voivat välittää rajapintojen kautta tietoa jopa suoraan ajoneuvoille.
26.01.2022
Teksti Esko Lukkari kuvat Adobe Stock
Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa otetaan vielä tämän kuun aikana käyttöön uudenlaista älykästä liikennevaloteknologiaa.
Autoilijoille uudistus näkyy liikennevalojen vikatilanteiden nopeampana korjaantumisena ja joukkoliikenteen käyttäjille liikennevaloetuuksien myötä täsmällisempänä bussiliikenteenä.
Uusi järjestelmä mahdollistaa lisäksi hälytysajoneuvoille liikennevalojen vihreät aallot. Järjestelmässä hyödynnetään ensikertaa Suomessa tiedonsiirtoteknologiaa, joka tarjoaa liikennevaloista saatua dataa eri liikenteen toimijoille avoimien rajapintojen kautta.
Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa otetaan tammikuun lopussa käyttöön täysin uudenlaista liikennevaloteknologiaa. Ensi kertaa Suomessa liikennevaloissa hyödynnetään tiedonsiirtoteknologiaa, joka tarjoaa liikennevalojen dataa eri liikenteen toimijoille avoimien rajapintojen kautta.
Järjestelmän toimittajaksi valittiin kilpailutuksessa Dynniq Finland Oy.
Fintraffic tiedotti hankkeesta 21.1.
Liitetään nykyjärjestelmään
Uusi liikennevalojen valvonta- ja ohjausjärjestelmään liitetään 73 olemassa olevaa maanteiden ja katuverkon liikennevalojen ohjauskojetta Huittisissa, Kaarinassa, Liedossa, Loimaalla, Kankaanpäässä, Paimiossa, Raisiossa, Salossa ja Uudessakaupungissa.
”Uudistus sujuvoittaa liikennettä parantamalla alueen liikennevalojen toimintavarmuutta sekä auttaa tunnistamaan niiden vikatilanteita nopeammin. Liikennevaloihin voidaan toteuttaa helposti myös hälytysajoneuvojen ja joukkoliikenteen liikennevaloetuudet”, sanoo tiedotteessa Fintrafficin projektipäällikkö Olli Rossi.
Järjestelmässä on ensimmäistä kertaa Suomessa hyödynnetty älykästä tiedonsiirtoteknologiaa, jossa liikennevalodataa saadaan RSMP-rajapinnan kautta siirrettyä muun muassa viranomaisten ja liikennesuunnittelun tarpeisiin. Liikennevalot voivat välittää rajapintojen kautta tietoa jopa suoraan ajoneuvoille.
Madaltaa valojen käyttökustannuksia
Liikennevalojen valvonta- ja ohjausjärjestelmän uusitut tietoliikenneyhteydet mahdollistavat jatkossa kehittyneempien liikennevalo-ohjauksien toteuttamisen. Järjestelmän etäyhteydet, rajapinnat ja muu infra onkin rakennettu järjestelmäuudistuksessa valmiiksi siten, että hälytysajoneuvojen ja joukkoliikenteen liikennevaloetuudet voidaan ottaa käyttöön ilman erillisiä taustajärjestelmien päivityksiä tai laiteinvestointeja. Se madaltaa liikennevaloetuuksien käyttöönottokustannuksia.
”Järjestelmään saadaan liitettyä valtakunnallisesti vauhdilla laajentuva HALI eli hälytysajoneuvojen automaattinen liikennevalojen etuusjärjestelmä, joka ohjaa liikennevalot automaattisesti vihreäksi, kun hälytysajossa oleva ajoneuvo lähestyy valo-ohjattua risteystä. Joukkoliikenne-etuudet mahdollistavat Turun kaupungin FÖLI-liikenteen joukkoliikenteen joustavamman ajon myös ympäröivissä kunnissa”, Rossi sanoo.
Älykkäät liikennevalot tuottavat liikenteenohjaukselle sekä liikennevalojen kunnossa- ja ylläpidosta vastaaville toimijoille reaaliaikaista dataa, jolloin vikatilanteisiin voidaan reagoida nopeasti.
Vikatieto suoraan järjestelmästä
Aiemmin osa vikatilanteista on saatu tietoon tienkäyttäjien ilmoitusten perusteella, mutta uudistuksen myötä tieto saadaan etäohjauksen avulla suoraan liikennevaloista.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan liikennevalojen valvonta- ja ohjausjärjestelmä uusitaan 02/2021 – 01/2022. Hankkeen tilaajana toimivat Fintraffic Tie Oy:n lisäksi Huittisten kaupunki, Kaarinan kaupunki, Liedon kunta, Loimaan kaupunki, Kankaanpään kaupunki, Paimion kaupunki, Raision kaupunki, Salon kaupunki ja Uudenkaupungin kaupunki. Uuden järjestelmän toimittajaksi valittiin avoimen kilpailutuksen kautta Dynniq Finland Oy. Valvonta- ja ohjausjärjestelmän nykyaikaistamisella parannetaan liikennevalojen toimintavarmuutta ja vikatilanteiden nopeampaa tunnistamista sekä mahdollistetaan hälytysajoneuvojen ja joukkoliikenteen liikennevaloetuudet. Uuteen järjestelmään liitetään 73 olemassa olevaa maanteiden ja katuverkon liikennevalojen ohjauskojetta, ja siinä hyödynnetään ensimmäistä kertaa Suomessa RSMP-rajapintaa.
AVAINSANAT
liikennevalotPIKALINKIT
Ruotsissa sallii uusien HCT-yhdistelmien käytön
Ladattavat autot valtaavat markkinaa – jo yli puolet Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista on ladattavia
Suomalaispakkaus tuplavoittaja arvostetussa flexopainokilpailussa Yhdysvalloissa
Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma julkaistu – yli 100 toimenpidettä vuosille 2025–2030
Volvo ylitti 5000 sähkökuorma-auton rajan – toimituksia jo 50 maahan
