Päämainos
Bryssel:
Kuljetukset 12.09. 07:56

Bryssel: "Syksyn avainsana on maantieliikenne"

Seuraavat 12–18 kuukautta ovat kriittisen tärkeitä, jos haluamme muuttaa eurooppalaisen liikenteen.

12.09.2017
Teksti Heli Satuli kuvat Euroopan komission kuvapalvelu

Seuraavat 12–18 kuukautta ovat kriittisen tärkeitä, jos haluamme muuttaa eurooppalaisen liikenteen. Näin linjasi energiasta vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič Volvo Groupin innovaatiotilaisuudessa Brysselissä.  

Liikenteellä on ratkaiseva rooli kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Šefčovič huomautti, että liikenteen päästöt ovat vähentyneet huomattavasti muita sektoreita vähemmän. Monelle on yllätys, että liikenteen päästöt alkoivat pienentyä EU-maissa vasta vuonna 2007. Ne ovat yhä suuremmat kuin vuonna 1990.  

"Tämä tarkoittaa, että liikennesektorilla on paljon potentiaalia parantaa tehokkuuttaan ja kehittää älykkäämpää ja puhtaampaa teknologiaa", Šefčovič kiteytti komission odotukset. 

Pelissä maantieliikenteen kilpailukyky 

Jotta potentiaalista päästään tekoihin, EU-komissio julkistaa lähikuukausina tukun tärkeitä maantieliikenteen lakialoitteita. Osto&Logistiikan jututtaman komission liikennelainsäädäntöä valmistelevan virkamiehen mukaan marraskuussa julkistettava lakipaketti sisältää useita "poliittisesti tulenarkoja esityksiä". Juuri siksi lakipaketti julkistetaan vasta Saksan liittopäivävaalien jälkeen.  

Yksi merkittävimmistä lakiesityksistä koskee autojen ja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiä päästöstandardeja. Pelissä on paitsi Saksan ja Euroopan autoteollisuuden tulevaisuus, mutta myös koko maantieliikenteen kilpailukyky.  

"Kunnianhimon taso on kova", EU-virkamies luonnehtii. 

Sähköautoinnostusta sen sijaan toppuutellaan komission sisällä. EU-virkamies huomauttaa, että kenellekään ei ole hyötyä, jos sähköauton energia tuotetaan likaisella hiilellä Puolassa ja ladataan kiinalaisilla litium-akuilla. Ei ainakaan ympäristölle.  

EU-virkamiehen mukaan pöydällä on vielä paljon selvittämättömiä vaikeita asioita ennen kuin EU-tasolla voidaan esittää asiasta lainsäädäntöä.  

 

 

JAA