Päämainos
Ennakkoluulot jarruttavat robottien hankintaa
Hankinta 29.08. 14:22

Ennakkoluulot jarruttavat robottien hankintaa

Robotiikka ja automaatio vaativat ajattelutavan muutosta. Se on haaste monelle suomalaisyritykselle.

29.08.2017
Teksti Heli Satuli kuvat ABB

Maailman robottimarkkinoita dominoi viisi maata: Kiina, Japani, Etelä-Korea, Yhdysvallat ja Saksa. Näihin maihin myydään 70 prosenttia kaikista roboteista. Hurjinta kasvu on Kiinassa, jossa robotit lisääntyvät lähes 50 prosentin vuosivauhtia. 

Suomesta löytyy useita maailman johtavia teollisuusrobotteja valmistavia yrityksiä. Sen sijaan robottiteknologian hyödyntäjinä suomalaisyritykset ovat lähteneet varovaisesti liikkeelle. Autoteollisuus on poikkeus. 

Suomessa robottien määrä kasvaa vuositasolla Leinosen mukaan noin 5–10 prosenttia, jos autoteollisuuden investointeja ei oteta huomioon. Kotimaassa myydään noin 300 teollisuusrobottia vuodessa, mutta tilanne on piristymässä. Suomessa investointeja jarruttaa etenkin pk-yritysten heikko luottamus tulevaan.  

”Robottien kustannus-hintasuhde on parantunut ja robotti-investointien takaisinmaksuajat ovat lyhyet. Laitteet ovat nyt kenen tahansa saatavilla”, rohkaisee Janne Leinonen. Leinonen johtaa Suomen ABB:n robottiliiketoimintaa.  

Kyse on toki yhä isoista investoinneista, mutta Leinosen mukaan ennakkoluulot ovat usein hintaa suurempi jarru. Robotiikka ja automaatio vaativat ajattelutavan muutosta. Moni ei uskalla tehdä päätöstä, vaikka prosesseja voitaisiin merkittävästi tehostaa automaation ja robotiikan avulla.  

Tällä hetkellä Suomesta löytyy kourallinen yrityksiä, jotka hyödyntävät robotiikkaa tehokkaasti. Leinonen uskoon, että muut seuraavat pian perässä. Robotiikan vallankumousta ei enää pysäytä mikään.  

Lue lisää robotiikasta Osto&Logistiikasta 2/2017.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva