Päämainos
Hankintapäällikkö Nummela: Aina ei kannata ostaa mersua
Hankinta 27.10. 14:31

Hankintapäällikkö Nummela: Aina ei kannata ostaa mersua

Kovassa nousukiidossa olevan Pemamekin hankintapäällikkö Jari Nummela miettii, miten tavarantoimittaja saadaan vakuutetuksi siitä, että tilaajan kelkkaan kannattaa hypätä.

27.10.2017
Teksti Juho Paavola kuvat Juho Paavola

Kun uusi työviikko pyörähtää käyntiin, Jari Nummela nostaa kytkintä ja vaihtaa varsinaissuomalaisen Loimaan Düsseldorfin jokimaisemiin. Alan suurin tapahtuma Schweissen & Schneiden eli hitsaus- ja leikkuumessut järjestetään joka kolmas vuosi – tällä kertaa perinteisen Essenin maisemista poiketen Düsseldorfissa.

Iso osa edeltävästä työviikosta on kulunut matkan suunnittelemisessa. 

”Yrityksellämme on messuilla noin 200 neliön ständi. Koko tapahtuma on meille valtava panostus”, Nummela kertoo. 

Yrityksellä Nummela tarkoittaa Pemamek Oy:tä, jonka hankintapäällikkönä hän on työskennellyt viimeiset viisi vuotta. Suunnilleen saman ajan Pemamekin käyrä on ollut hurjassa nousussa. Hitsaus- ja automaatioalan ratkaisuja valmistava Pemamek valittiin vuoden parhaaksi yritykseksi ja päähankkijaksi vuonna 2013. 

”Messuilla on mahdollista tavata iso määrä tärkeitä kontakteja pienessä ajassa. Samalla näkee, mikä on omalla alalla kuuminta. Se on meille oleellista, koska haluamme kulkea teknologian kärjessä.” 

Telakkateollisuus tärkeimpiä asiakkaita 

Hankintapäällikkö Nummelalla on apunaan muutaman ihmisen hankintatiimi. Pemamekilla hankinnat on jaettu eri osa-alueisiin. Standardikomponenttien hankinnoista vastaa kolme henkilöä, metalliosien ja alihankinnan hankinnasta puolestaan tuotannon tiimi. Nummelan sarkaa ovat isommat kone- ja laitehankinnat.

”Pääsääntöisesti oma työni on strategisten hankintojen tekemistä, eli suurien ja erikoistuneiden kokonaisuuksien ostamista omille asiakkaillemme myymiimme projekteihin.”

Hyvä esimerkki tästä ovat telakat, joille yhtiö voi toimittaa esimerkiksi avaimet käteen -toimituksena laivan paneelien valmistukseen käytettävän, pitkälle automatisoidun hitsauslinjan. 

”Tuotteitamme menee erityisesti telakkateollisuuteen, jossa on paljon patoutunutta investointipainetta. Muita kasvavia aloja ovat tällä hetkellä tuulivoima ja robottisovellukset.” 

Tavoitteena win-win 

Kaikki asiakkaat haluavat saada korkealaatuisen lopputuotteen alasta riippumatta. Pemamekin myymät laiteet ovat investointihyödykkeitä – tuotteita, joilla asiakasyrityksen on tarkoitus kasvattaa omaa liikevaihtoaan ja tulostaan. 

Se vaatii hankintapäälliköltä myös asiakasyrityksen tuntemista. 

”Sanotaan nyt näin, että jos ostaisin bulkkituotteita, se olisi huomattavasti helpompaa.” 

Pemamek ei valmista yhtään tuotetta varastoon, vaan tuotteet räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan. Nopeimmillaan tuote on toimintavalmiina kuudessa viikossa sopimuksesta, mutta suuren telakkalinjan kauppojen viimeistely voi viedä kaksikin vuotta. 

Kun tiedetään mitä tarvitaan, Nummela alkaa selvittää, mistä saadaan toimivat ja laadukkaat komponentit järkevällä hinnalla. Ostojen osuus valmistavassa teollisuudessa on tyypillisesti noin 45–65 prosenttia. Kallein ei ole läheskään aina kokonaisuuden kannalta parasta. 

”Aina ei välttämättä kannata ostaa mersua. Samalla rahalla voi saada muualta huomattavasti paremman tuotteen”, Nummela sanoo. 

Saksan autoteollisuuteen nojaava kielikuva on sinänsä osuva, että merkittävä osa Pemamekin toimittajista on Saksasta. Niiden kanssa Nummela pyrkii pitkiin kauppasuhteisiin, koska ne hyödyttävät molempia osapuolia. 

”Win-win-tilanne ei toimi kovin kauan, jos toinen haluaa molemmat winit itselleen.” 

Ostaminen on myyntiä 

Nummelaa kuunnellessa tuntuu, että hän on oikeassa työssä. Vaikka miehellä on takana jo 20 vuotta hankinta-alalla, hän on selvästi innoissaan työstään. Nuorena Nummela opiskeli tuotantotaloutta. 

”Insinöörin koulutuksesta on hankintatyössä oma hyötynsä, vaikka kaikkea teknologiaa ei voi mitenkään omaksua ja apuna ovat aina yrityksen omat asiantuntijat.” 

Insinööritaustasta on iloa, jos sattuu olemaan Nummelan kaltainen, ihmisistä kiinnostunut humaani insinööri. Nummelaa kiehtoo hankintatyössä juuri ihminen: miten saada toinen osapuoli vakuutetuksi siitä, että oma yritys on sellainen, jonka kelkkaan kannattaa hypätä. 

”Ostaminen on itse asiassa pitkälle oman yrityksen myymistä. Kun myyjän pystyy vakuuttamaan siitä, että meidän tuotantoketjussamme on hienoa ja hyödyllistä olla pitkään mukana, löydetään yhdessä kokonaiskustannuksen kannalta parhain lopputulos.”

FAKTA: Pemamek Oy 

  • Pentti ja Matti Ala-Nissilä perustivat hitsausalan automaatioratkaisuja valmistavan Pemamekin vuonna 1970.  
  • Yrityksen pääkonttori ja tehdas toimivat Loimaalla Varsinais-Suomessa. Lisäksi yhtiöllä on tuotekehitystiimi Tampereella. 
  • Yhtiöllä on myös myyntiyhtiöt USA:ssa, Venäjällä, Brasiliassa ja Puolassa.
  • Pemamek työllistää noin 190 henkilöä. Vuonna 2017 yrityksen liikevaihto on noin 36 miljoonaa euroa. 
  • Yrityksen myynnistä 90 prosenttia tulee viennistä, jonka määrästä yli puolet suuntautuu Euroopan ulkopuolelle. 
  • Perheyrityksen toimitusjohtajana toimii Jaakko Heikonen.

 

Lue lisää hankintapäällikkö Jari Nummelan ajatuksista Osto&Logistiikan numerosta 5/2017.

JAA