Päämainos
Kuusamon EGNOS-aseman alustavat työt alkaneet
Teknologia 12.10. 10:54

Kuusamon EGNOS-aseman alustavat työt alkaneet

12.10.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat EGNOS Service Definition Document

Suomeen ja Kuusamoon Euroopan unionin rahoilla rakennettavan toisen EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) -satelliittimaa-aseman alustavat rakennustyöt eli maamittaustyöt ovat jo käynnissä.

Euroopan komissio päätti perustaa uuden EGNOS RIMS -satelliittimaa-aseman Kuusamoon loppuvuodesta 2015. Suomen tähän saakka ainoaa EGNOS-satelliittimaa-asemaa pitää yllä Maanmittauslaitos Virolahdella. Muita lähellä Suomea olevia asemia ovat Norjan kolme asemaa ja Ruotsin yksi asema.

EGNOS-asemia on parhaillaan yhteensä nelisenkymmentä, mutta niitä on tarkoitus rakentaa lisää. 

Maanmittauslaitoksen osastonjohtaja, professori Heidi Kuusiniemi arvioi Osto&Logistiikalle, että Kuusamon aseman pitäisi valmistua vuosien 2018–2019 aikana. 

”Kyse on seuraavan sukupolven satelliittimaa-asemasta. Kuusamossa otetaan käyttöön aivan uutta teknologiaa”, Kuusiniemi sanoo. 

”Tavoitteena on päästä lentokoneiden nousuissa ja laskuissa alle metrin tarkkuuteen, kun nyt tarkkuustaso on viisi metriä.”

Kuusamon satelliittimaa-asema parantaa satelliittipaikannuksen paikannustarkkuutta erityisesti siviili-ilmailussa. Pohjolan kaikki EGNOS-yhteensopivat paikannuslaitteet hyötyvät uudesta asemasta. 

FAKTA: EGNOS

  • Eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä, joka täydentää nykyistä GPS-järjestelmää ja GLONASS-järjestelmää Euroopan alueella.
  • Tarkentaa myös eurooppalaista Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmää, kun Galileo on valmis 2020. 
  • Järjestelmä koostuu kolmesta geostationäärisatelliitista sekä maa-asemien verkosta.
  • Järjestelmän maa-asemat seuraavat GPS- ja GLONASS-paikannussignaalien tarkkuutta. Ne välittävät tiedon signaalin laadusta ja tarkkuudesta yhteensopiviin vastaanottimiin tietoliikennesatelliittien linkittämänä.
  • EGNOS-avusteisen satelliittipaikannuksen suunniteltu tarkkuus on alle seitsemän metriä. Käytännössä päästäneen alle metrin tarkkuuteen.

 

JAA