Päämainos

Liikennevirasto ja CGI pilotoivat tulevaisuuden joukkoliikennettä

02.11.2017
Teksti Esko Lukkari

Suomen kattava joukkoliikenteen reaaliaikainen reittiopas on askeleen lähempänä. Liikennevirasto selvitti CGI:n kanssa, miten kaupunkien reaaliaikadatan tuottamis- ja tiedonvälitysprosesseja kannattaa kehittää ja miten joukkoliikenteen kilpailutukset on parasta hoitaa.  

Selvitys perustui pilottiprojektiin, jossa laajennettiin Digitransit-alustaa käyttämään joukkoliikenteen reaaliaikaista dataa Oulusta, Jyväskylästä ja Lahdesta.

"Pilotin tuloksena syntyi parempi ymmärrys reaaliaikaisen reittioppaan vaatimuksista sekä joukko laadukkaan reaaliaikadatan varmistamiseen ja jakamiseen liittyviä ohjeita. Kaupungit voivat hyödyntää niitä kilpailuttaessaan liikennöitsijöitä sekä järjestelmätoimittajia", hankepäällikkö Elsi Sarjo Liikennevirastosta sanoo tiedotteessa.

Tulevaisuudessa reaaliaikaisen tiedon merkitys on entistä suurempi. Kaupunkien on mahdollista saada reaaliaikaiset joukkoliikennetiedot näkyviin valtakunnallisessa matka.fi-palvelussa hyödyntämällä Digitransit-alustaa. 

”Matkustajille tämä tarkoittaa tarkempaa tietoa siitä, missä heidän odottamansa bussi tai juna kulkee”, sanoo Sarjo.  

Pilotin suositukset on Sarjon mukaan tarkoitus jalkauttaa ensin kaupunkiseutujen bussiliikenteeseen sekä soveltuvin osin junaliikenteeseen. 

”Suomi on viime vuodet ollut aktiivinen liikkumisen palvelujen kehittäjä. Näiden kehittämisessä laadukas reaaliaikatieto on yksi tärkeistä onnistumisen edellytyksistä. Projekti osoitti reaaliaikatiedon laadun varmistamisen välttämättömyyden”, sanoo CGI:n asiakkuusjohtaja Julia Heiskanen

Pilotin avulla selvisi, millaisiin käytännön ongelmiin törmätään: onko eri kaupunkien järjestelmistä reaaliaikatietoa saatavissa – ja jos on, millaisilla rajapinnoilla, millaisessa formaatissa ja minkä tasoisena.

Heiskanen korostaa myös avoimen lähdekoodin merkitystä.

"Avoin koodi varmistaa, että kokonaisuus on kaikkien osapuolten hyödynnettävissä. Pilotista syntyneen ohjeistuksen avulla joukkoliikenteen eri toimijat pääsevät helposti alkuun reaaliaikadatan hyödyntämisessä ja valtakunnallisesti yhteneväisen järjestelmän luomisessa."

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva