Päämainos

Maailman talousfoorumi: Suomi 10. kilpailukykyisin maa

02.10.2017
Teksti Heli Satuli

Kymmenen vuotta talouskriisin puhkeamisen jälkeen valtiot ovat yhä alttiita uusille kriiseille ja huonosti varautuneita uuteen automaation ja innovaatioiden aaltoon. Syynä on päättäjien epäonnistuminen niissä uudistuksissa, jotka ovat välttämättömiä kilpailukyvyn ja tuottavuuden ylläpitämiseksi. Näin tylysti summaa tilanteen Maailman talousfoorumin (World Economic Forum, WEF) globaali kilpailukykyraportti 2017-2018. Samalla raportti muistuttaa, että työmarkkinoiden joustojen ja työntekijöiden suojelun tasapaino on keskeistä kestävälle talouskasvulle.  

Kerran vuodessa julkaistava raportti listaa maat ja arvioi kunkin valtion osalta tekijöitä, jotka edistävät maan vaurautta ja tuottavuutta. Raportin lehdistötiedotteessa Maailman talousfoorumi muistuttaa, että globaali kilpailukyky riippuu yhä enemmän maan kapasiteetista innovoida. Ihmisten kyvyt ja lahjakkuudet ovat jo tärkeämpää pääomaa kuin raha.  

"Maat, jotka samanaikaisesti valmistautuvat neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja vahvistavat poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia järjestelmiään ovat kilpailukykykisan voittajia," toteaa Klaus Schwab, Maailman talousfoorumin puheenjohtaja. 

Sveitsi ykkönen

Kilpailukykyindeksin voittaja on Sveitsi, toisena USA ja kolmantena Singapore. Ensimmäinen EU-maa eli Hollanti löytyy listan sijalta neljä. Sen sijaan eteläisen Euroopan maat tippuvat kilpailukykylistauksessa vielä viimevuotista heikoimmille sijoille. Kreikka on 130 maan joukossa vasta sijalla 87. 

Suomi säilyttää paikkansa maailman 10. kilpailukykyisimpänä maana toista vuotta peräkkäin. Suomen sijoitusta nostaa huippuluokan julkinen terveydenhuolto ja peruskoulutus sekä korkea-asteen koulutus, joka on listan mukaan maailman toiseksi parasta Singaporen jälkeen.  

Raportti kiittelee etenkin Suomen lähestymistapaa nuoren sukupolven valmistautumisessa neljännen teollisen vallankumouksen haasteisiin uusilla opetusmenetelmillä. Suomen korkeita investointeja inhimilliseen pääomaan täydentää pitkälle kehittynyt innovaatioympäristö. Innovaatioille suotuisten toimintaympäristöjen listauksessa Suomi on maailman neljänneksi paras.  

Logistiikkainfrastruktuuria mitattaessa Suomi yltää sijaluvulle 26. Maailman paras infrastruktuuri löytyy sekin Singaporesta. 

Suomen suurimmat kehittämisen paikat koskevat kilpailukykyraportin mukaan joustamatonta ja rajoittavaa työlainsäädäntöä, verolakeja ja liian korkeaa verotusta. 

FAKTA: Maailman kymmenen kilpailukykyisintä maata  

  1. Sveitsi 
  2. USA 
  3. Singapore 
  4. Hollanti 
  5. Saksa 
  6. Hong Kong 
  7. Ruotsi 
  8. Iso-Britannia 
  9. Japani 
  10. Suomi  

 

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva