Päämainos
Nousukausi on jo täällä
Hankinta 14.09. 14:00

Nousukausi on jo täällä

Ajoneuvojen päällirakenteiden valmistus on yksi Suomen tuntemattomimmista menestysaloista. Sen nousukausi alkoi muita ennen.

14.09.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat Vesa-Matti Väärä

Perävaunujen ja päällirakenteiden valmistus on Suomen tuntemattomin menestysala. Ala on vahvassa kasvussa, ja se on itse asiassa kasvanut myös taantuman vuosina. Asiakkaiden mukaan räätälöityjä erikoistuotteita tekee noin 50 suomalaisyritystä, ja alan liikevaihto nousee yli 400 miljoonan euron. Reilut 60 prosenttia tuotteista menee vientiin. 

Alalla uskotaan, että nousukausi jatkuu ainakin kaksi vuotta. Perävaunujen ja päällirakenteiden valmistuksen nousukausi alkoi muita teollisuusaloja aiemmin, jo reilu vuosi sitten.  

Alan kärkiyritykset NMT Närpes ja Närkö Närpiössä, VAK-konserni Vahdossa ja Ekeri Pedersöressä kilpailevat ankarasti lisätyövoimasta. 

”Närpiön työttömyysprosentti on kolme. Siksi meidän katseemme on jo Puolassa ja Baltiassa”, sanoo NMT Närpesin toimitusjohtaja Kurt-Erik Nordin

”Pohjanmaalla menee hyvin. Kilpailemme täällä työvoimasta muun muassa veneenrakennuksen ja metalliteollisuuden kanssa”, sanoo Ekeri-konsernin toimitusjohtaja Matti Laurila

”Me Vahdossa kilpailemme puolestaan telakkateollisuuden ja autoteollisuuden kanssa työntekijöistä”, sanoo VAK-konsernin toimitusjohtaja Matti Virtanen.  

 

Päällirakenteiden valmistajat ovat viime vuosina lisänneet myyntiään, investoineet, palkanneet satoja uusia työntekijöitä ja kasvattaneet vientiään. Se on harvinaista herkkua teollisuus-Suomessa. 

Kuorma-autokauppa pomppasi 

Taksi- ja trukki-indeksit tiedetään, mutta myös perävaunujen ja päällirakenteiden valmistus heijastaa tarkasti talouden kuntoa.  

”Alan tuotannosta jo noin 60 prosenttia menee vientiin. Nyt myös kotimaan rekisteröinnit ovat vahvassa kasvussa, ja se näkyy alan yritysten kasvussa”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n Perävaunut ja päällirakenteet -toimialaryhmän asiantuntija Heikki Karsimus  

Yhtenä syynä toimialan kasvuun on kuorma-autojen ja kuljetuskaluston kauppa. Se käy nyt Suomessa. Viime vuonna kuoma-autojen rekisteröinnit kasvoivat 23 prosenttia edellisvuodesta ja niitä rekisteröitiin 3 300. Tahti on jatkunut mukavana tänäkin vuonna. Moni autoilija suunnittelee kaluston vaihtamista, ja se tietää lisätöitä perävaunujen ja päällirakenteiden valmistajille. 

Karsimuksen mukaan alan suomalaisyhtiöt valmistavat räätälöityjä erikoistuotteita, ja sarjat ovat usein lyhyitä. Edunvalvojaorganisaatiossa on oltava valppaana. 

”Kun EU:ssa valmistellaan uusia direktiivejä esimerkiksi CO2-päästöille, meidän on pidettävä huoli, että suurille sarjavalmistaville tehdyt standardiratkaisut eivät sorsi räätälöityjen tuotesarjojen valmistajia”, hän sanoo. 

Lue lisää perävaunujen ja päällirakenteiden valmistajista Osto&Logistiikan numerosta 4/2017.

 

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva