Päämainos
PostNordin johtaja ennustaa mullistuksia logistiikkaan
Toimitusketjut 07.12. 13:26

PostNordin johtaja ennustaa mullistuksia logistiikkaan

Toimistot voivat siirtyä pois kaupunkiympäristöstä.

07.12.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat PostNord

PostNordin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Kenneth Verlage ennustaa, että logistiikassa tapahtuu tulevaisuudessa suuria muutoksia.

Nykyisen mallisia logistiikkayrityksiä ei hänen mukaansa tulevaisuudessa ehkä tarvita, vaikka niillä on vielä lähitulevaisuudessa tärkeä tehtävä.

PostNordin asiakaslehden Tempon numerossa 3/17 haastateltu Verlage sanoo osin yhtyvänsä logistiikkaguruna pidetyn Aric Dromin esittämiin tulevaisuuden logistiikkavisioihin. 

Verlagen mukaan monet nykymalliset myymälät ja ostoskeskukset katoavat, kun verkkokauppa pääsee todella vauhtiin. Kaupoissa palvelun merkitys toisaalta tulee korostumaan. Siksi hän ennustaa, että tilalle syntyy korkean palvelutason erikoisliikeitä, kuten esimerkiksi juustopuoteja. 

Myös tapaan tehdä työtä liittyy jatkossa logistisia mullistuksia. Verlagen mukaan esimerkiksi toimistot voivat siirtyä kaupunkiympäristöjen ulkopuolelle, koska IT-teknologia tekee fyysisestä paikasta riippumattoman työnteon entistä helpommaksi. Dromia mukaillen Verlage uskoo toisaalta myös, että autojen määrä vähenee tulevaisuudessa.  

Aivan kaikki ei sentään muutu. Verlaga sanoo fyysisten osoitteiden säilyvän, koska kaikkia tavaroita ja palveluja ei tulla toimittamaan osoitteisiin. Sen sijaan PostNordissakin kehitettyjen älylukkojen tulevaisuuteen hän uskoo. 

Älylukkoa käytettäessä tavarat voidaan toimittaa johonkin osoitteeseen, vaikka vastaanottaja ei ole kotona tai työpaikalla. Vastaavasti myymälästä voidaan tehdä ostoksia, vaikka myyjä ei ole paikalla.  

Suomessa Posti kehittää vastaavanlaisia älylukkosovelluksia esimerkiksi koteihin ja autojen tavaratiloihin tapahtuvia suoria ruokatoimituksia varten. Smartpostiin voidaan toimittaa ruokaa ja erilaisia palveluksia.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva