Päämainos
Sensible 4:n DAWN-ohjelmisto valmistui
Teknologia 11.08. 06:20

Sensible 4:n DAWN-ohjelmisto valmistui

Skypen perustajana tunnettu Jaan Tallin mukana suomalaisyhtiön 16,7 miljoonan rahoituspaketissa.

11.08.2022
Teksti Esko Lukkari

Sensible 4 on saanut valmiiksi ja voi nyt aloittaa itsestään ajavan ajoneuvon ohjelmistoalustansa, DAWNin markkinoinnin. Yhtiö tähtää ohjelmistoalustallaan sarjatuotettuihin ajoneuvojen markkinoille vuodesta 2024 alkaen.

Ohjelmistotuotteen teknologia mahdollistaa itseajavuuden eri sääolosuhteissa, ilman kaistamerkintöjä ja se nojaa vuosikymmenten ulkorobotiikkatutkimukseen. Espoossa pääkonttoria pitävä yhtiö on kasvattanut A-kierroksen rahoituksensa yhteensä 16,7 miljoonaan euroon. Yhtiö sai aiemmin EIB:ltä kahdeksan miljoonan euron lainan.

Tuorein sijoituskierros oli japanilaisen NordicNinja VC:n johtama ja uutena sijoittajana mukaan tulee Metaplanet VC, yhdessä yksityisten sijoittajien ja Sensible 4:n työntekijöiden kanssa. Metaplanetin omistaa Skypen perustajana tunnettu Jaan Tallinn.

Sensible 4 tiedotti asiasta 9.8.

Yhtiön mukaan perusteellisten simulointien ja yleisillä teillä toteutettujen testien jälkeen DAWN on nyt valmis OEM-asiakkaille. Ohjelmisto on tarkoitettu SAE Level 4 -automaatiotasolla toimivien ajoneuvojen tuotekehitysprojektihin.

Jokasään automatisoitua toimintakykyä

DAWNilla on kyky operoida kaikissa sääolosuhteissa ilman näkyviä kaistamerkintöjä, mikä mahdollistaa itsestään ajavien ajoneuvojen käytön alueilla ja olosuhteissa, joita vielä aiemmin pidettiin mahdottomina.

“Kyky ajaa aiempaa vaikeammissa olosuhteissa ja haastavammilla alueilla pohjautuu DAWNin suorituskykyihin. Se pystyy operoimaan kaikissa sääolosuhteissa, myös pimeässä”, sanoo tiedotteessa Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Yksi ohjelmisto kolme käyttötarkoitusta

DAWN on SAE tason 4 itseajavien ajoneuvojen ohjelmistoalusta, joka tarjoaa kolme ratkaisua yhdessä: Se mahdollistaa viimeisen kilometrin matkustajaliikennöinnin ja tavaratoimitukset, sekä itseajavuuden teollisuuden tarpeisiin.

Ajoneuvo SAE tason 4 itseajavalla ohjelmistolla ja antureilla pystyy operoimaan rajoitetussa ympäristössä ja olosuhteissa ilman ihmisen avustusta. Ajoneuvoa voidaan myös ohjailla etäyhteyden välityksellä. DAWN on järjestelmäagnostinen, eli se soveltuu erilaisille ajoneuvoille ja antureille. Yksi DAWN-ohjelmistoalustan ominaisuus on etähallinta, jossa ihmisoperaattori voi hallita useita ajoneuvoja yhtäaikaisesti. Etähallinta on kaupallisesti kestävän toiminnan perusta.

DAWN on tällä hetkellä käytössä Bodø:ssä, Norjassa, jossa Sensible 4 osallistuu maailman ensimmäiseen pitkäaikaiseen itseajavien ajoneuvojen pilottiprojektiin napapiirin pohjoispuolella.

AVAINSANAT

Sensible 4

JAA