Päämainos
Suomi nappasi liikkuvuusindeksin ykköstilan
Toimitusketjut 20.09. 13:07

Suomi nappasi liikkuvuusindeksin ykköstilan

Helsinki kiisi eurooppalaisten kaupunkialueiden liikenteen sujuvuutta mittaavan liikkuvuusindeksin kärkeen.

20.09.2017
Teksti Heli Satuli kuvat Visit Helsinki

Liikkuvuusindeksi mittaa Euroopan 20 suurimman kaupunkialueen ilmansaasteiden määrää, ruuhkia, julkista liikennettä ja kevyen liikenteen helppoutta.  

Indeksi perustuu arvostetun Politico-julkaisun keräämiin tilastoihin. Se on Pohjoismaiden juhlaa. Hopeatilan indeksissä jakavat Ruotsin Tukholma ja Tanskan Kööpenhamina. Seuraavaksi helpointa liikkuminen on Euroopan suurimmista kaupunkialueista Madridissa, Amsterdamissa ja Budapestissa. 

Indeksissä huonoiten sijoittuivat puolestaan Ranskan Marseille, Italian Rooma ja EU-pääkaupunki Bryssel. Näissä kaupungeissa etenkin ruuhkissa seisomiseen käytetty aika on iso haitta liikkuvuudelle.  

Ilmansaasteiden osalta indeksin lähteenä on kansainvälinen kaupunkialueiden ilmansaastedatapankki (World Global Urban Ambient Air Pollution Database), ruuhkien määrissä lähteenä ovat TomTom-yrityksen liikenneindeksitiedot. Julkisen liikenteen osalta tilastoina käytettiin Eurooppa-tason järjestö UITP:n tietoja ja pyöräilyn osalta Euroopan pyöräilyjärjestöä. Kunkin osa-alueen painoarvo oli 20 prosenttia.   

FAKTA: Helsingin sijoitus eurooppalaisten kaupunkien joukossa

  • Toiseksi paras ilmanlaatu
  • Viidenneksi vähiten ruuhkaa
  • Viidenneksi suurin polkupyöräilijöiden osuus
  • Kymmenenneksi suurin joukkoliikenteen käyttäjien osuus
  • Neljänneksi kallein yksittäisen julkisen liikenteen matkalippu

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva