Päämainos

Toimitusketjut ongelmissa Kiinan ympäristölakien takia

03.01.2018
Teksti Heli Satuli

Kiina on ilmoittanut ottavansa käyttöön valtakunnallisen järjestelmän, joka pakottaa saastuttajat korjaamaan aiheuttamansa ympäristövahingot ja maksamaan tuntuvia korvauksia. Asiasta uutisoi toimitusketjuihin erikoistunut CIPS-media.

Kokonaisvaltainen vahingonkorvausjärjestelmä ympäristön suojelemiseksi on tarkoitus ottaa käyttöön seuraavien kolmen vuoden aikana. Toimet on jo aloitettu useilla teollisuudenaloilla. Monia sellaisia tehtaita on suljettu, jotka eivät ole noudattaneet nykyisiä ympäristösäädöksiä.  

Useat sektorit pulassa

Toimenpiteillä on ollut vaikutuksia koko maan talouteen ja kansainvälisiin toimitusketjuihin. Etenkin tekstiilien, energian, raskasmetallien, kivihiilen ja kaasun, kaivostoiminnan, autoteollisuuden sekä kulutustavara-alojen globaalit toimitusketjut ovat ongelmissa, koska Kiinasta tulevilla tuotteilla on toimitusvaikeuksia.

Saksalaisen ajoneuvojen varaosavalmistaja Schaeffler Groupin toimitusketju joutui aiemmin tänä syksynä kriisiin, kun Kiinan viranomaiset sulkivat yrityksen tärkeän toimittajan tehtaan ympäristöongelmien vuoksi.

Schaefflerille ilmoitettiin asiasta päivä sen jälkeen, kun paikallisviranomaiset olivat katkaisseet tehtaalta sähkövirran ja veden. Jielong Metal Wire Drawing oli ainoa Schaeffler Groupin neulalaakerien valmistaja.

Yrityksen toimitusjohtajan mukaan kiinalaistoimittajan korvaaminen uudella voi kestää kolme kuukautta. Sulkemisen tuloksena 49 autoalan valmistajaa jää ilman keskeisiä osia ja kolmen miljoonan ajoneuvon valmistus myöhästyy useilla kuukausilla. Schaeffler Groupin arvion mukaan häiriön taloudelliset vaikutukset nousevat 43 miljardiin dollariin.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva