Päämainos

Tutkimus: Päästötön auto kiinnostaa vain joka toista

29.01.2018
Teksti Heli Satuli

EU-komission vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan puolet eurooppalaisista ei ole halukkaita harkitsemaan sähköauton hankkimista seuraavaksi ajoneuvokseen. Tutkimuksen mukaan "on selvää, että päästöttömillä autoilla on vielä haasteita hyväksyttävyyden suhteen". Tutkimukseen osallistui 1 248 täysikäistä EU-maiden kansalaista eri puolilta Eurooppaa.

Hankintahinta on tutkimuksen mukaan edelleen suurin este sähköautojen yleistymiselle Euroopassa. Muita keskeisiä syitä ovat latausinfrastruktuurin puute, pieni toimintasäde ja niukka mallivalikoima. Komission tutkimuksen mukaan "EU-tason sääntelyllä voidaan auttaa ratkaisemaan nämä jarruttavat tekijät".

Eurooppalaisten asenne sähköajoneuvoja kohtaan on pysynyt hämmästyttävän vakaana viimeisten viiden vuoden ajan. Verrattuna aiempiin tutkimustuloksiin vuodelta 2012, lähes yhtä moni uusimpaan tutkimukseen vastanneista kokee sähköautojen olevan liian kalliita.

Eurooppalaiset autoilijat arvostavat nyt aiempaa enemmän sähköajoneuvojen edullisempia käyttökustannuksia polttomoottoriajoneuvoihin verrattuna.

Kuluttajien tietoisuus sähköajoneuvojen ympäristöystävällisyydestä ei sen sijaan ole parantunut. Yhä useampi vastaa "en tiedä" kysyttäessä, ovatko sähköautot päästöttömiä.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva