Päämainos

Varustamopomo: Rahtijättien yhdistyminen ei ole ohitse

20.11.2017
Teksti Heli Satuli

Rahtivarustamojen konsolidoitumiskierre jatkuu.

Alan suurimmat eurooppalaiset toimijat liittyvät lähitulevaisuudessa yhteen niin, että jäljelle jää neljä varustamoa: Maersk, CMA-CGM, MSC ja Hapag Lloyd. Niiden lisäksi maailman meriä hallitsee tulevaisuudessa neljä aasialaista toimijaa: COSCO, ONE, Hyundai Merchant Marine sekä taiwanilainen varustamo joko Evergreen, Yang Ming tai itsenäinen Wan Hai. 

Näin ennustaa Hapag Lloydin varatoimitusjohtaja Patrick McGrath toimitusverkostoihin erikoistuneen DC Velocity median haastattelussa.  
McGrathin mukaan kilpailu ei ole kärsinyt muutaman jätin valta-asemasta, Hanjin Shipping Co:n konkurssista ja lukuisista konsolidaatioista huolimatta. 

"Mielestäni kilpailua toimijoiden välillä ei ole vähemmän. Rahdinlähettäjillä on yhä monia vaihtoehtoja valita satamat ja alukset."

McGrathin mukaan viime kuukausina on pikemminkin perustettu useita uusia reittejä. Allianssit pysähtyvät entistä useammissa satamissa.

"Tällaista kehitystä tuskin olisi tapahtunut, jos ala olisi yhä niin pirstaleinen kuin ennen yhdistymisiä. Uusien palveluiden luominen edellyttää, että rahtiliikenne on tiheää", Hapag Lloydin varatoimitusjohtaja huomauttaa.

Kolmen hallussa 90 prosenttia

McGrathin mukaan uudet liittoutumat ovat "hyväksyttäviä" kokonsa, rahdin määrän, markkinoiden kattavuuden ja kilpailun suhteen. Hänen mukaansa liittoutumat "täydentävät toisiaan". 

Viime huhtikuussa suuret konttivarustamot muodostivat kolme liittoutumaa: The Alliancen, 2M Alliancen ja OCEAN Alliancen. Yhdessä kolmikko edustaa 80 prosenttia maailmanlaajuisesta konttialuskannasta ja yli 90 prosenttia maailmanlaajuisesta konttiliikenteestä. 

Teoriassa liittoutumat auttavat varustamoita hallitsemaan entistä tehokkaammin omaisuuttaan, kapasiteettiaan ja palveluitaan. Varustamoiden mukaan suurin osa kustannussäästöistä on kuitenkin päätynyt rahdinantajien taskuihin.

JAA