Päämainos
Viranomaisille lisää valtuuksia valvoa verkkokauppaa
Toimitusketjut 15.11. 13:45

Viranomaisille lisää valtuuksia valvoa verkkokauppaa

Uusi EU-asetus parantaa kuluttajien oikeuksia ja tiivistää valtioiden yhteistyötä.

15.11.2017
Teksti Heli Satuli kuvat EU-komission kuvapalvelu

Europarlamentti on hyväksynyt uudet EU:n laajuiset säännöt, joilla kansalliset valvontaviranomaiset saavat enemmän valtuuksia valvoa ja puuttua kuluttajanoikeuksien rikkomuksiin verkkokaupassa. Samalla vahvistetaan yhteistyötä valvontaviranomaisten kesken EU:n alueella. 

Tarkoituksena on suojella nykyistä paremmin verkkoympäristössä asioivia kuluttajia ja saada epärehelliset myyjät kiinni nopeammin. Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia eurooppalaisista verkkokaupoista sekä matkavaraus-, viihde-, vaate-, elektroniikka- ja kulutusluottosivustoista rikkoo EU:n kuluttajalainsäädäntöä.  

Sakkoja ja kunnon korvaukset

Uusien sääntöjen myötä kansalliset valvontaviranomaiset voivat esimerkiksi määrätä, että epärehellisesti toimivalle nettisivulle on laitettava kuluttajille suunnattu varoitus.

Viranomaiset saavat lisäksi valtuudet harrastaa haamuasiointia eli ostaa tuotteita ja palveluita koeostoina. Lisäksi ne voivat määrätä verkkosivustolle sakkoja ja pyytää pankeilta tietoja verkkokauppatoimijoista.

Viranomaiset voivat jatkossa myös velvoittaa yrityksen maksamaan riittävän hyvitykset kuluttajille, jotka ovat kärsineet rikkomuksesta. Jos muuta keinoa laittoman käytännön lopettamiseksi ei löydy, viranomaiset voivat velvoittaa verkko-operaattorin sulkemaan sivuston.

Komissio itse koordinoi toimia, jos rikkomus on aiheuttanut vahinkoa kuluttajille ainakin kahdessa kolmasosassa jäsenmaista.  

Uusi asetus astuu voimaan, kun jäsenmaiden neuvosto hyväksyy sen virallisesti.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva
Artikkelin nostokuva