Päämainos
VTT investoi vaahtoteknologiaan
Hankinta 01.11. 15:54

VTT investoi vaahtoteknologiaan

Vaahtoteknologialla voidaan valmistaa uudentyyppisiä keveitä ja huokoisia tuotteita.

01.11.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat VTT

Aiemmin vain laboratoriossa demonstroitujen kuitupohjaisten tuotteiden pilotoinnissa siirrytään nyt uudelle tasolle. Jyväskylän kolmen miljoonaan euron laitteistolla voidaan kehittää uusia tuoteaihioita ja resurssitehokkaita prosesseja. 

"Kyseessä on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen biotuotteiden kehitysympäristö, jolla tuemme metsäteollisuuden uudistumista. Uskomme sellun ja muiden luonnonkuitujen tulevaisuuteen, sillä teollisuutemme tarvitsee uusia korkean lisäarvon tuotteita paperin ja kartongin lisäksi", sanoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen

Tutkimusympäristöllä voidaan nopeuttaa uusien tuotteiden tuotekehitysketjua tutkimuksesta kaupallisiin tuotteisiin. Uudenlaisia tuotteita voivat olla ääni- ja lämpöeristeet, suodattimet ja erilaiset pakkaukset.

VTT:n lisäksi mukana on Suomen Akatemian FIRI-tutkimusinfrarahoitusta. VTT:n Jyväskylän toimipisteessä sijaitseva laitteisto hyödyntää siellä entuudestaan olevaa prosessilaitteistoa ja ohjausjärjestelmiä. 

Vaahtoteknologia mahdollistaa pitkienkin kuitujen käytön, mistä on etua esimerkiksi lujien erikoispaperien, pakkausten, suojapeitteiden tai kuitukankaiden valmistuksessa.  

Vaahtoteknologialla voidaan pienentää raaka-aineiden määrää, keventää tuotteita, säästää energian ja veden kulutusta tuotannossa sekä yhdistellä erilaisia materiaaleja tuoteominaisuuksien luomiseksi.

Parhaillaan on käynnissä yhteistyöhankkeita, joissa voidaan hyödyntää VTT:n uutta tutkimusympäristöä. Näitä ovat esimerkiksi muotoilun ja selluloosateknologian yhdistävä Design Driven Value Chain in theWorld of Cellulose -hanke ja poistotekstiilien kierrätystä ja kierrätysteknologioita kehittävä Telaketju-hanke. 

Ensimmäiset asiakastoimeksiannot ovat jo käynnistyneet laitteistolla. Laitteistoa hyödynnetään myös muutamissa yhteisrahoitteisissa projekteissa sekä kansainvälisessä Future Fibre Products -konsortiohankkeessa, jossa on mukana 33 yritystä. Tutkimusympäristö on kaikkien yritysten käytettävissä.

JAA

LUETUIMMAT
Artikkelin nostokuva