Päämainos
Singaporeen ruotsalaista robottibussiosaamista
Hankinta 25.01. 12:16

Singaporeen ruotsalaista robottibussiosaamista

ABB toimittaa pikalatauspisteet Volvon robottibusseihin. 

25.01.2018
Teksti Esko Lukkari kuvat Volvo

ABB toimittaa singaporelaiselle Nanyangin teknilliselle yliopistolle (NTU) raskaille ajoneuvoille suunniteltuja HVC 300P -pikalatauspisteitä. Saarelle toimitetaan Volvon kaksi itseohjautuvaa sähköbussia vuoden 2019 alkuun mennessä. Ne ovat Volvon ensimmäiset joukkoliikenteeseen tarkoitetut robottibussit.  

Kaksi ensimmäistä HVC 300P -pikalatauspistettä toimitetaan vuoden 2018 loppupuolella, jolloin yhteistyö Volvo Busesin ja NTU:n välillä käynnistyy. ABB on toimittanut yli 6 000 pilveen yhdistettyä, henkilö- ja hyötyajoneuvojen pikalatauspistettä ympäri maailman.  

Toista itseohjautuvaa sähköbussia käytetään Singaporen uudessa CETRAN-testauskeskuksessa (Centre of Excellence for Testing and Research of  Autonomous Vehicles), jossa tutkijat testaavat uusia toimintoja ja selvittävät, miten robottibussi toimii muiden tielläliikkujien kanssa. Toista sähköbussia puolestaan testataan bussivarikolla. Tavoitteena on, että tulevaisuuden itseohjautuvat bussit lataavat akkunsa, ajavat pesuun ja pysäköivät itsensä täysin itsenäisesti.  

HVC 300P -pikalatausjärjestelmä syöttää 300 kW:n tasavirtaa, ja se lataa akut  3–6 minuutissa. Se perustuu avoimiin rajapintoihin ja sähköbussien lataukseen suunniteltuun OppCharge-ratkaisuun. Järjestelmä käyttää latauspisteeseen kiinnitettyä virroitinta, jonka avulla bussit voidaan ladata niiden päätepysäkillä ilman minkäänlaista vaikutusta reittiliikenteeseen.  

Järjestelmä lataa kaksi 12-metristä Volvo 7900 -täyssähköbussia. Lisäksi Volvo ja NTU rakentavat itseohjautuvan bussin Volvon alustalle.

”Maailmalla on nähtävillä nopeasti lisääntyvää kiinnostusta sekä itseohjautuvia että sähköisiä ajoneuvoja kohtaan”, sanoo tiedotteessa Volvo Busesin toimitusjohtaja Håkan Agnevall

NTU arvioi, että sähköajoneuvojen osuus kaikista Singaporen ajoneuvoista voi olla jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

JAA