Päämainos
Kiina shoppailee eurooppalaisia satamia
Hankinta 12.02. 09:57

Kiina shoppailee eurooppalaisia satamia

Kiinan valtionyhtiöt hallitsevat jo kymmenesosaa satamakapasiteetista.

12.02.2018
Teksti Heli Satuli kuvat Cosco Shipping Ports

Kiinan valtion omistamat yritykset ovat viime aikoina tehneet joukolla aggressiivisia yrityskauppoja vilkkaissa satamissa Singaporesta Pohjanmerelle. Keskeisten satamien valtaaminen muuttaa sekä maailmankaupan että poliittisen vaikutusvallan karttaa.  

Cosco Shipping Ports ja China Merchants Port Holdings ovat viime kuukausina tehneet todellisen ostosryntäyksen ja hankkineet hallintaansa rahtiterminaaleja Intian valtamerellä, Välimerellä ja Atlantilla. Tammikuussa Cosco viimeisteli Belgian toiseksi suurimman sataman, Zeebruggen, ostosopimuksen ja loi näin itselleen ensimmäisen tukikohdan Luoteis-Euroopassa. Asiasta uutisoi Foreign Policy -media. 

Fyysinen linkki Eurooppaan

Zeebruggen sataman osto on jatkoa useille yrityskaupoille Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa viimeisten kahden vuoden aikana. Kiinan valtionyhtiöt hallitsevat nyt noin kymmenesosaa Euroopan koko satamakapasiteetista. Satamien osto on osa Kiinan valtion massiivista Belt and Road -hanketta. Se on konkreettinen esimerkki Kiinan kunnianhimoisista suunnitelmista linkittää maa fyysisesti Eurooppaan sekä meri-, maantie-, rautatie- että putkilinjoja pitkin. 
 
"Keskeisenä tavoitteena näyttää olevan vähentää Kiinan riippuvuutta ja lisätä maan vaikutusvaltaa ympäri maailman", kiteyttää Alankomaiden kansainvälisten suhteiden instituutin Kiinan asiantuntija Frans-Paul van der Putten

Rahalla poliittista tukea Välimereltä  

Cosco investoi hiljattain miljardi dollaria kreikkalaisen Pireuksen sataman kehittämiseen. Kiina on sen jälkeen voinut luottaa kreikkalaisten poliittiseen apuun. Kreikka astui puolustamaan Kiinaa, vaikka muun muassa EU-komissio on kovistellut maata ihmisoikeusrikkomuksista. Van der Putten mukaan laajat investoinnit avaininfrastruktuuriin kaikkialla Välimerellä tarkoittavat väistämättä, että Kiinan poliittinen vaikutusvalta kasvaa näissä maissa.  
 
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti viime syksynä EU-maita myymästä keskeisiä kohteitaan ulkomaalaisille. Komissio kehitteleekin parhaillaan uusia keinoja valvoa ja "läpivalaista" ulkomaisia investointeja herkillä alueilla.  

Ranskan presidentti Emmanuel Macron painotti tammikuussa Kiinan valtiovierailulla, että Euroopan on pidettävä yhteinen rintama ja puolustettava yhteistä eurooppalaista etua.  

"Kiina ei kunnioita maanosaa tai valtaa, jos jotkut jäsenvaltiot jättävät ovensa auki", hän sanoi Reutersin mukaan. 

JAA