Päämainos
VR uskoo pärjäävänsä HSL-kilpailutuksessa
Hankinta 15.02. 08:50

VR uskoo pärjäävänsä HSL-kilpailutuksessa

”Asiakkaistamme 84,5 prosenttia on ollut tyytyväisiä palveluun.”

15.02.2018
Teksti Esko Lukkari kuvat © VR Group

VR lähtee luottavaisena tänä keväänä alkavaan HSL-alueen lähijunaliikenteen kilpailutukseen. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) -kuntayhtymän hallitus päätti lähijunaliikenteen kilpailutuksesta tämän viikon maanantaina.

HSL:n nykyinen suorahankintasopimus VR:n kanssa on voimassa kilpailutetun liikenteen alkuun, kesäkuuhun 2021 saakka. VR sai lähijunaliikenteen hoidettavakseen Jyrki Kataisen hallituksen aikana, kun se suostui alentamaan tarjoustaan tiukoissa neuvottelusuissa.

Nyt lähijunaliikenne on tulossa aidosti kilpailutettavaksi ensi kertaa Suomessa. Useiden kansainvälisten yhtiöiden odotetaan osallistuvan kilpailutukseen.

”Uskomme, että pitkä kokemuksemme paikallisista olosuhteista ja pitkäjänteinen kehitystyömme antaa VR:lle hyvät edellytykset menestyä kilpailutuksessa, sanoo tiedotteessa VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä.

VR toteaa, että lähijunaliikenne pääkaupunkiseudulla on toiminut kansainvälisestikin arvioiden laadukkaasti.

”Lähijunien täsmällisyys on ollut korkealla, esimerkiksi viime vuonna junat kulkivat aikataulussaan 96-prosenttisesti”, Sipilä sanoo.

VR kertoo pyrkineensä kehittämään lähijunien täsmällisyyttä tekemällä vahvaa yhteistyötä niin liikenteen tilaavan HSL:n kuin rataverkosta vastaavan Liikenneviraston kanssa.

VR operoi päivittäin noin 800 HSL-alueen lähijunaa, joilla kulkee päivittäin 200 000 matkustajaa. Rataverkolla on tärkeä merkitys tiheäsyklisen lähiliikenteen sujumisessa. HSL:n syksyllä 2017 tekemässä asiakastyytyväisyystutkimuksessa 84,5 prosenttia lähijunamatkustajista oli tyytyväisiä liikenteeseen ja palveluun.

VR sanoo kehittäneensä sekä palvelua että sitä tukevaa teknologiaa. Esimerkkinä konduktöörityöhön on itse kehitetty paikannustekniikkaa hyödyntävä sovellus, jonka avulla tarkastetaan liput ja hoidetaan erilaiset asiakaspalvelutilanteet aiempaa nopeammin ja tehokkaammin.

HSL:n ja VR:n teettämien turvallisuustutkimusten mukaan matkustajat kokevat lähijunaliikenteen turvalliseksi. 97 prosenttia matkoista sujuu ilman järjestyshäiriöitä. Vastaajista 90 prosenttia kokee olonsa turvalliseksi lähijunaliikenteessä ja 92 prosenttia pysäkeillä ja asemilla. Vastaajien mukaan turvallisuuden tunnetta parantaa läsnä oleva ja aktiivinen henkilökunta.

Viime kesästä lähtien asiakkaat tapaavat konduktöörin aiempaa useammin, mikä parantaa henkilökunnan tavoitettavuutta, lisää asiakkaiden turvallisuuden tunnetta ja vähentää liputta matkustamista. Liputta matkustavien määrä on vähentynyt uudistuksen myötä.

"Uskomme, että pitkä kokemuksemme paikallisista olosuhteista ja pitkäjänteinen kehitystyömme antaa VR:lle hyvät edellytykset menestyä kilpailutuksessa", Teemu Sipilä toteaa.

JAA