Päämainos
ABB:lle iso tuulisähkön siirtotilaus Saksasta
Hankinta 31.05. 06:00

ABB:lle iso tuulisähkön siirtotilaus Saksasta

ABB:n HVDC-ratkaisu mahdollistaa tuulivoimaloiden tuottaman sähkön siirron mantereelle.

31.05.2019
Teksti Esko Lukkari

ABB:n Power Grids -liiketoiminta on saanut usean sadan miljoonan euron tilauksen saksalaiselta merituulivoimaa rakentavalta Aibel/Keppel FELS –konsortiolta.

Saksalaiskonsortio suunnittelee ja rakentaa DolWin5-merituulivoimahankkeeseen HVDC-siirtojärjestelmän (High Voltage Direct Current). ABB vastaa hankkeen HVDC-teknologian toimituksesta. Osa ABB:n saaman tilauksen laitteista valmistetaan Suomessa.

ABB tiedotti kaupasta 15.5.

Hanke tuottaa 900 megawattia tuulisähköä. Noin sadan kilometrin päässä Saksan rannikolta sijaitsevat kolme tuulivoimalaa tuottavat sähköä noin miljoonan kodin tarvetta vastaavan määrän. Hankkeen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2024.

Tilaus sisältää konvertteriasemat niin Pohjanmerelle kuin mantereen puolelle Emdeniin, Ala-Saksin osavaltioon. Euroopan johtava kantaverkkoyhtiö TenneT, joka toimii Alankomaissa ja Saksassa, vastaa hankkeessa merituulivoimapuistojen merikaapeloinneista.

Siirtomatka 130 kilometriä

ABB:n HVDC-ratkaisu mahdollistaa tuulivoimaloiden tuottaman sähkön siirron mantereen puolelle 130 kilometriä pitkän tasavirtakaapelijärjestelmän kautta erittäin tehokkaasti ja pienin häviöin. Pohjanmerellä sijaitsevalla konvertteriasemalla vaihtovirta (AC) muutetaan tasavirraksi (DC) ja mantereen konvertteriasemalla sähkö muutetaan takaisin vaihtovirraksi, joka syötetään siirtoverkkoon. ABB:n HVDC-merituulivoimaratkaisut on suunniteltu vastaamaan erityisesti merituulivoiman haasteisiin.

ABB:n HVDC Light-teknologia mahdollistaa hyvin pienihäviöisen muuntamisen. Tilaus sisältää myös ABB Ability Modular Advanced Control for HVDC (MACH) -ratkaisun, jolla voidaan hallita tuulivoimapuistojen ja mantereen vaihtovirtaverkon välistä monimutkaista yhteyttä. 

”HVDC-teknologiamme on innovatiivista, meillä on maailmanlaajuista asiantuntemusta, tunnemme hyvin uusiutuvien energialähteiden käytön haasteet ja teemme tiivistä yhteistyötä TenneT:n kanssa”, kertoo ABB:n Power Grids -liiketoiminnan johtaja Claudio Facchin.

Saksan Energiewende-politiikan mukaan maa on siirtymässä uusiin energiamuotoihin ja aikoo tuottaa 65 prosenttia tarvitsemastaan sähköstä uusiutuvilla energialähteillä vuoteen 2030 mennessä. Nopeasti kasvava osa tästä puhtaasta energiasta tuotetaan Pohjanmeren valtavissa tuulivoimapuistoissa. Saksassa alettiin tuottaa tuulivoimaa merellä 10 vuotta sitten. Nykyisin tuotanto on 6 382 megawattia, ja Saksa onkin toiseksi suurin merituulivoiman tuottaja Ison-Britannian jälkeen.

JAA