Päämainos

ABB luopuu yllättäen aurinkoinverttereistä

Yhtiö myy liiketoiminnan italialaiselle FIMER:lle. Pitäjänmäellä ABB on valmistanut isoja inverttereitä.

06.08.2019
Teksti Esko Lukkari

ABB on myynyt yllättäen aurinkoinvertteriliiketoimintansa italialaiselle FIMER S.p.A:lle. ABB aikoo keskittyä liiketoimintansa muihin kasvumarkkinoihin.

ABB:n aurinkoinvertteriliiketoiminnassa työskentelee noin 800 henkilöä yli 30 maassa, ja sillä on tuotantoa ja tuotekehitystä Italiassa, Intiassa ja Suomessa. 

Suomessa Pitäjänmäelle on tehty isojen aurinkovoimaloiden aurinkoinverttereitä. Pitäjänmäellä on myös yhtiön aurinkovoimalaboratorio ja vielä viime vuonna ABB kertoi investoivansa siihen lisää. Yhtiön aurinkoinvertterien kehittämisessä Suomi on ollut avainasemassa.

Liiketoiminta sisältää Power-Onen aurinkoinvertteriliiketoiminnan, jonka ABB:n Discrete Automation and Motion -divisioona osti vuonna 2013. Liiketoiminta sisältää kattavan valikoiman tuotteita, järjestelmiä ja palveluita erityyppisiin aurinkovoima-asennuksiin. Liiketoiminta on nykyisin osa ABB:n Electrification-liiketoimintaa ja liikevaihto oli vuonna 2018 noin 290 miljoonaa dollaria. 

ABB tiedotti yrityskaupasta 9.7.

Kumpikin yritys aikoo tiedotteen mukaan varmistaa sujuvan siirtymän asiakkaille ja henkilöstölle. 

ABB kirjaa verojen jälkeen noin 430 miljoonan dollarin ei-operatiiviset erät vuoden 2019 toisella ja ensimmäiselle kvartaalilla. Noin 75 prosenttia eristä on kassavirtaa, jonka ABB maksaa FIMERille kaupan loppuunsaattamisesta vuoteen 2025. Lisäksi ABB odottaa noin 40 miljoonan dollarin kuluja liittyen irtautumisprosessiin alkaen vuoden 2019 toiselta vuosipuoliskolta.

Työntekijöiden kanssa neuvotteluja

Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2020 ensimmäisellä kvartaalilla. Kauppaan kohdistuu tiettyjä ehtoja, kuten irtautumisen loppuun saattaminen sekä neuvottelut työntekijöitä edustavien tahojen kanssa.

ABB:n Electrification-liiketoiminnan johtajan Tarak Mehtan mukaan FIMER keskittyy aurinkovoimaliiketoimintaan ja heillä on siinä vakiintunut asema, ja hän uskoo heidän olevan erittäin hyvä omistaja ABB:n aurinkoinvertteriliiketoiminnalle.

FIMERin pääjohtaja Filippo Carzanigan mukaan integraatio vahvistaa merkittävästi FIMERin aurinkovoimaliiketoimintaa.

FIMER on perustettu vuonna 1942. Se on toiminut invertteriteknologian parissa vuodesta 1983 lähtien ja on maailman kahdeksanneksi suurin inverttereiden valmistaja. FIMERin pääliiketoiminta on aurinkovoimaloiden inverttereiden, hitsauslaitteiden ja sähköisten ajoneuvojen latausasemien valmistaminen. Näiden tuotanto on keskitetty Vimercaten-tehtaalle Italiaan.

JAA