Päämainos
Dubain Expoon 110 suomalaisyritystä
Hankinta 24.10. 14:33

Dubain Expoon 110 suomalaisyritystä

Vuoden päästä avautuva maailmannäyttely kiinnostaa edellisiä näyttelyitä enemmän.

24.10.2019
Teksti Esko Lukkari

Dubain 20.10.2020 – 10.4.2021 maailmannäyttelyyn on jo nyt ilmoittautunut 110 yritystä. Suomen Expo2020:ssa on mukana erilaisia kumppanuuksia 44 ja yrityksiä jo 110.  

Suomen panostus Dubaissa on suurin maailmannäyttelyyn vuosikausiin. Välillä koko maailmanäyttelyn ideaa on jo kritisoitu aikansa eläneeksi.  

Dubaihin on ilmoittautunut jo 192 maata ja käyntejä odotetaan puolen vuoden aikana noin 25 miljoonaa, joista 70 prosenttia Arabiemiraattien ulkopuolelta.

Suomella on oma LUMI-niminen paviljonki Dubaissa. Edellisen kerran oma paviljonki oli vuonna 2010 Kiinan Shanghain maailmanäyttelyssä ja sitä ennen Hannoverissa vuonna 2010.

Business Finland tiedotti asiasta 21.10. 

BF:n mukaan erityisesti teknologiateollisuuden yrityksille, Persianlahden maat ovat kasvava markkina-alue. Suomen osallistuminen Expoon vahvistaa suomalaisten yritysten asemaa alueella, edistää yritysten kansainvälistymistä ja kaupankäyntiä sekä lisää Suomen näkyvyyttä.   

Eturivin yrityksiä ja organisaatiota

Suomen osallistumisen kokonaisbudjetti on 10 miljoonaa euroa, josta yritykset maksavat puolet. Tähän mennessä yli 44 yritystä ja yritysryhmää on jo vahvistanut osallistuvansa yhteensä 5 miljoonan euron panoksella. 

Business Finland vastaa Suomen näyttelyosallistumisen käytännön järjestelyistä pääkomissaari Severi Keinälän johdolla. 

”Dubain Expo tarjoaa loistavan tilaisuuden olemassa olevien suhteiden vahvistamiseen ja uusien suhteiden luomiseen Arabiemiraateissa, muissa arabimaissa sekä kaikkialla maailmassa olevien yhteistyökumppanien kanssa”, hehkuttaa Keinälä tiedotteessa.

”Suomi on maailman vihrein maa: meillä on raikasta ilmaa ja vettä, vihreitä metsiä, puhdasta energiaa ja teknologiaa. Pohjoinen luontomme innostaa meitä löytämään luovia ja kestäviä ratkaisuja. Suomen paviljonki Expossa tarjoaa raikkaan hengähdyspaikan yhteyksien luomiseen”, hän sanoo.

Mukaan on ilmoittautunut sekä suuria että pk-yrityksiä:  

National Partnereiksi KONE Oyj, Konecranes Oyj ja Outotec Oyj 

Key Partnereiksi Wärtsilä Oyj, Fiskars Oyj, Nokia Oyj, Fortum Oyj, Isku Oy, Collaprime Oy, Metso Oyj, Valmet Oyj, Finnair Oyj, iLOQ Oy, Granlund Oy, Genelec Oy, Black Donuts Engineering Oy, Haaga-Helia, Education Finland 20 yrityksen voimin ja Smart Nuclear Energy Solutions ryhmä, johon kuuluvat Fortum, VTT Oy, Geologian tutkimuskeskus (GTK), STUK International Oy, Posiva Solutions Oy ja FinNuclear  

Exhibition Partnereiksi Halton Group Oy, Liana Technologies Oy, Evergreen Farm Oy, Marinetek Oy, Naava Oy, Finnish Water Forum, Business Oulu, Stone from Finland, matkailuyrityksiä Visit Finlandin johdolla sekä terveysalan yrityksiä Health comes from Finland - ohjelman puitteissa. 

LUMI yhdistää talven ja arabiteltan

Suomi osallistuu maailmannäyttelyyn LUMI-nimisellä paviljongilla. Paviljonki saa innoituksensa suomalaisesta luonnosta ja muotoilusta ja se syntyy kansainvälisenä yhteistyönä.  

Paviljongin sisätilat tarjoavat vierailijoille runsaasti yllätyksiä. Paviljongin keskelle tulee luonnonmateriaaleista, puusta ja graniitista rakennettu Kuru-niminen tila, joka tarjoaa rauhallisen levähdyspaikan maailmannäyttelyn hälinästä. 

Paviljongin rakentaminen aloitettiin elokuussa 2019 Business Finlandin tarjouskilpailun voittaneen kansainvälisen konsortion toimesta. Paviljongin rakentamisesta vastaa Expomobilia (Sveitsi) ja suunnittelusta JKMM Arkkitehdit (Suomi).

”Future Happiness”

Suomen näyttelykonseptin tarjouskilpailun voitti suunnitteluryhmä ”Symbiosis ”, joka koostuu neljästä arvostetusta suunnitteluyrityksestä: Futudesign, Sun Effects, Flatlight Creative ja JKMM Arkkitehdit. 

Suomen paviljongin teemana on ”Future Happiness”, alateemoina kiertotalous, kestävä kehitys ja innovaatiot. Suomen keskeisiä onnellisuuden tukipilareita ovat toimivuus ja hyvinvointi, luonto ja kestävä kehitys sekä koulutus ja osaaminen.

Paviljongissa esitellään innovatiivisella tavalla Suomen osaamista ja asiantuntemusta eri aloilta kuten energiantuotannossa, ICT & digitalisaatiossa, teknologiaosaamisessa, koulutuksessa ja terveysteknologiassa, designissa ja matkailussa. 

Paviljonkiin rakennettava näyttely muodostaa BF:n tiedotteen mukaan syvällisen tarinan Suomesta, kävijä saa kokemuksia ja tietoa mihin Suomen onnellisuus perustuu, jatkuvasta kehityksestä ja innovaatioista, kestävistä ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista sekä laajasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

JAA