Päämainos
CapMan ja Telia valokuituyhteistyöhön
Hankinta 06.11. 09:40

CapMan ja Telia valokuituyhteistyöhön

Valokuituverkkoja rakentavasta yhtiöstä tulee yksi alan suurimmista Suomessa.

06.11.2019
Teksti Esko Lukkari

CapMan Infra tulee enemmistöosakkaaksi Telian kanssa muodostamaansa valokuituverkkoinfran yhteisyritykseen. Yritys keskittyy fibre-to-the home- (FTTH) rakentamiseen ja Suomessa. 

Yhteisyritys ostaa Telia Finland Oyj:n Avoin Kuitu -liiketoiminnan valokuituverkot ja siitä tulee yksi alan suurimmista Suomessa. Yhteisyritys rakennuttaa ja ylläpitää valokuituverkkoja jo 12:ssa kunnassa, pääosin kasvukeskuksissa ja niiden taajamissa.

Hallitusohjelman tavoitteena on edistää valokuitupohjaisten verkkoyhteyksien laajentamista koko maassa digitaalisen infrastruktuurin ja nopeiden laajakaistayhteyksien kehittämiseksi. Sen saavuttaminen vaatii merkittäviä investointeja.

CapMan tiedotti hankkeesta 31.10. 

Suoratoisto ja pelaaminen

”Uuden omistusmallin myötä voimme sitoutua valokuituverkon maanlaajuiseen laajentamiseen pitkäjänteisesti. On hienoa, että pääsemme nyt perustamaan itsenäistä avoimen kuituverkon toimittajaa yhteistyössä operaattorimarkkinajohtajan kanssa", sanoo tiedotteessa CapMan Infran partneri Harri Halonen.

Globaalit trendit ja kulutustottumukset lisäävät tarvetta nopeille ja luotettaville datayhteyksille. Videon suoratoisto, verkkopelaaminen ja älylaitteiden yleistyminen vaativat nopeat ja toimitusvarmat verkkoyhteydet, joita mobiiliratkaisut eivät pysty takamaan pitkällä aikavälillä datan määrän kasvaessa räjähdysmäisesti.

”Valokuituverkon laajentaminen on tärkeää Suomen asemalle digitalisaation edelläkävijämaana. Uusi kumppanuuteen perustuva rakenne tasapainottaa projektien riski- ja tuottoprofiilia”, sanoo toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan, Telia Finland.  

Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2020 alussa ja liiketoiminnan omistusvaihdos vaatii toteutuakseen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

CapMan Infra perusti ensimmäisen infrastruktuurirahastonsa lokakuussa 2018, ja se sijoitti aikaisemmin tänä vuonna norjalaiseen lauttaoperaattori Norlediin.

JAA