Päämainos
Ahvenanmaan 5G-luvat kolmelle yhtiölle
Hankinta 13.02. 08:55

Ahvenanmaan 5G-luvat kolmelle yhtiölle

Elisa, Telia Finland ja Ålands Telekommunikation saivat verkkotoimiluvat.

13.02.2020
Teksti Esko Lukkari kuvat Tobias Karlsson / Shutterstock

Valtioneuvosto on myöntänyt verkkotoimiluvat Ahvenanmaalle 3,5 gigahertsin taajuusalueelle. Toimilupaa haki kolme yritystä eli Elisa oyj, Telia Finland oyj ja Ålands Telekommunikation ab, jotka kaikki saivat toimiluvan.

Verkkotoimilupien tavoitteena on mahdollistaa ensimmäisten 5G-verkkojen rakentaminen Ahvenanmaan maakunnassa. Toimiluvat myönnettiin ajalle 1.3.2020-31.12.2033 ja kukin hakija sai saman verran taajuuskapasiteettia.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti luvista 6.2.

Taajuusalueelta julistettiin haettavaksi neljä verkkotoimilupaa joulukuussa 2019. Koska toimilupahakemuksia tuli kolme, osa taajuusalueesta jätettiin jakamatta verkkotoimilupaa edellyttävään käyttöön. Jakamatta jääneitä taajuuksia voidaan hyödyntää esimerkiksi tes-taus- ja tutkimustoiminnassa.

Manner-Suomen toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueella myönnettiin syksyllä 2018 huu-tokauppamenettelyllä DNA:lle, Elisalle ja Telialle. Toimiluvat ovat voimassa 31.12.2033 saakka.

JAA