Päämainos

Fintoilin tislaamolaitos Haminan satamaan

Mäntyöljytislaamon kapasiteetti on 200 000 tonnia ja suuri osa tuotteista menee biodieselin tuotantoon.

13.02.2020
Teksti Esko Lukkari

Fintoil ja HaminaKotka Satama Oy ovat sopineet Fintoilin mäntyöljyn tislaamolaitoksen rakentamisesta Haminan nestesatamaan. Aiesopimus Fintoilin ja HaminaKotka Satama Oy:n välillä allekirjoitettiin viime heinäkuussa.

Mäntyöljyä syntyy havusellun valmistuksen yhteydessä. Se on havupuun luonnollinen pihka-ainesosa, joka erotetaan puun selluloosasta keiton yhteydessä. Mäntyöljyllä ja siitä erotettavilla tuotteilla on alhainen hiilijalanjälki.

HaminaKotkan satama tiedotti asiasta 4.2.

Tislaamon kapasiteetti on yhteensä 200 000 tonnia vuodessa ja suuri osa tuotteista menee biodieselin tuotantoon.

Tuotantoon liittyvät raaka-ainekuljetukset ja valmistuotteet lisäävät HaminaKotka sataman liikennettä Haminassa. Vientilaivaukset suuntautuvat pääasiassa Eurooppaan, USA:han ja Aasiaan.

Mäntyöljytislaamo jalostaa selluteollisuuden sivuvirtoja ja on juuri sellaista satamasidonnaista teollisuustoimintaa, jota HaminaKotka Satama Oy sanoo tavoittelevansa. 

”Investointi sopii erinomaisesti Haminan nestesataman ympäristöön ja työllistää merkittävästi paikallisia ihmisiä ja yrityksiä”, sanoo tiedotteessa HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.

”HaminaKotkan Satama valikoitui laitoksen sijoituspaikaksi pitkän, mutta loppujen lopuksi helpon harkinnan jälkeen. Satama on optimaalinen sijoituspaikka. Bonusta on annettava myös sataman asiantuntevalle henkilöstölle, joka on tehnyt sijoittautumisestamme helppoa”, toteaa Fintoilin toimitusjohtaja Jukka Ravaska.

JAA