Päämainos
Kuvassa Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas.
Hankinta 21.05. 08:45

Kuvassa Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas.

ABB:n sähköjärjestelmä biotuotetehtaalle

Kemin biotuotetehdas tarjoaa jopa 2 500 työpaikkaa arvoketjussaan.

21.05.2020
Teksti Esko Lukkari kuvat Metsä Group

ABB Suomi toimittaa Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uuden Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmän. Yhtiöt ovat tehneet esisopimuksen hankinnasta. Toimituksen kotimaisuusaste on korkea, yli 60 prosenttia. 

ABB:n ja Metsä Fibren sopima toimituskokonaisuus sisältää Suomessa kehitettyä ja valmistettua sähköistys- ja käyttötekniikkaa ABB:n toimipisteiltä Vaasasta ja Helsingistä. 

Metsä Fibre tiedotti sopimuksesta 14.5.

Esisopimus Suomen ABB:n kanssa pitää sisällään koko suunnitteilla olevan biotuotetehtaan sähköjärjestelmät ja niiden asennuksen suurjänniteverkosta tehtaan sisäiseen sähkönjakeluun ja sähkömoottoreihin. Toimituskokonaisuuden arvo on noin 40 miljoonaa euroa. 

Tuttuja kumppaneita

ABB:n lisäksi biotuotetehdasprojektiin on valittu kolme muuta päätoteutuskumppania. Valmet toimittaa tehtaan päälaitteet ja automaation, Fimpec vastaa tehtaan rakennuttamisesta ja AFRY rakennusvaiheen suunnittelusta. 

Metsä Fibre on tehnyt samojen kumppaneiden kanssa pitkään yhteistyötä muun muassa Äänekosken biotuotetehdasprojektissa.

Kemin biotuotetehdashankkeessa edistetään parhaillaan muun muassa rahoitusneuvotteluja ja uuden tehtaan tarvitseman logistiikan kehittämistä. Kemissä ovat meneillään valmistelevat työt, joilla varmistetaan biotuotetehtaan rakentamisen aloittaminen heti investointipäätöksen jälkeen. Päätösvalmius arvioidaan saavutettavan syksyllä 2020 ympäristöluvituksen valmistuessa.

Työllistää 2500 henkeä

Biotuotetehdas valmistaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Se työllistäisi tehdasalueella noin 250 henkilöä ja koko arvoketjussaan Suomessa noin 2 500 henkilöä.

Biotuotetehtaan vuotuinen, pääasiassa Suomesta hankittavan kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyisen sellutehtaan.

Biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä on yhteensä noin 15 000.

Tehdas ei käyttäisi lainkaan fossiilisia polttoaineita ja sen sähköomavaraisuus olisi 250 prosenttia. Tämä vahvistaisi Metsä Groupin merkittävää asemaa kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin perustuvana sähköntuottajana.

Kokonaisuudessaan Metsä Fibren noin 1,5 miljardin arvoisen biotuotetehdasprojektin kotimaisuusasteen arvioidaan nousevan noin 70 prosenttiin.

JAA