Päämainos
Työsuhdeautojen veroetu vauhdittaa sähköautoja
Hankinta 17.09. 09:49

Työsuhdeautojen veroetu vauhdittaa sähköautoja

Autoala haluaisi veroedun ensi vuonna myös ladattaville hybridiautoille.

17.09.2020
Teksti Esko Lukkari

Täyssähköautojen veroedun uskotaan vauhdittavan sähköautojen yleistymistä. Hallitus päätti budjettiriihessä 170 euron kuukautisesta veroedusta viideksi vuodeksi. Lisäksi sähköautojen latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä muutettaisiin verovapaaksi.

Työsuhdeautoja on Suomessa on vain 80 000, mutta niiden merkitys autokannan uusiutumiselle on tärkeä. Viidennes ensirekisteröidyistä henkilöautoista on työsuhdeautoja. Ne ovat Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan luontevin kanava uuden ajoneuvotekniikan yleistymiseen. Työsuhdeauton haltijan valmius kokeilla uusia teknologioita on suurempi kuin kotitalouksien.

Autoalan Tiedotuskeskus kertoi asiasta 17.9.

Työsuhdeautojen keskimääräinen käyttöaika on noin 3 vuotta, jonka jälkeen ne palautuvat kuluttajamarkkinoille käytettyinä autoina.

Useimmissa EU-maissa sähkökäyttöisten työsuhdeautojen hankintaa tuetaan eri tavoilla. Työsuhdeautojen verotusarvon määrittely vaikuttaa selvästi työsuhdeautojen valintaan. Väliaikaiset käyttövoimamurrosta tukevat työsuhdeautokannusteet avaavat tietä uudelle teknologialle. Hallituksen ehdottamat sähkökäyttöisten työsuhdeautojen etuudet olisivat voimassa vuosina 2021–2025.

Ladattavista kova kysyntä

”Ladattavista autoista on vaihtoautomarkkinoilla suuri kysyntä. Ehdotettu pitkäaikainen tuki on tärkeä ele työsuhdeautoa hankkiville, sillä viisivuotisen tukikauden aikana moni työsuhdeauton haltija ehtii hyötymään etuudesta. Pitkäaikainen etuus luo jatkuvuutta työsuhdeautojen verotukseen”, sanoo tiedotteessa toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Autoala esittää veroetuutta myös ladattaville hybrideille. Ne avaavat tietä autokannan sähköistymiselle ja latausverkon laajenemiselle. Mitä enemmän on ladattavia autoja, sitä nopeammin latausinfra kehittyy. Tiheä latausverkosto lisää ladattavien hybridien sähköllä ajon osuutta lisäämällä latausmahdollisuuksia eri kohteissa.

Veroetu myös hybrideille

”Veroetuuden laajentaminen ladattaviin hybrideihin olisi perusteltua jo ensi vuonna. Vielä lähivuosina niiden mallivalikoima on täyssähköautoja monipuolisempi ja kynnys ladattavan hybridin hankintaan on matalampi kuin täyssähköauton. Ladattavalla hybridillä voi ajaa suurimman osan ajokilometreistä sähköllä. Työsuhdekäytössä niillä ajetuista kilometreistä lähes puolet ajetaan sähköllä”, sanoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Autoalan mielestä nykyinen kotitalouksille suunnattu täyssähköautojen hankintakannuste tulisi uudistaa. Vuoden 2021 lopussa päättyvän hankintatuen kysyntä on ollut vaatimatonta ja suurin osa tuesta jää käyttämättä, mikäli sitä ei uudisteta. Tuki tulisi koskea myös ladattavia hybridiautoja. Täyssähköautojen hankinnalle nykyinen 2 000 euron tuki ei ole taas riittävän houkutteleva.

Autoala on ehdottaa myös romutuspalkkion uusimista. Romutuspalkkio toisi noin 12 miljoonan euron budjetilla autokantaan lähes 10 000 vähäpäästöistä autoa. Palkkio on valtiolle poikkeuksellinen elvytystoimi, sillä sen verotulot ovat suuremmat kuin palkkioiden vaatimat tuet.

Etusivulle >

Lisää hankintauutisia >

JAA