Päämainos
Näin onnistut työvaatteiden hankinnassa
Hankinta 18.01. 06:00

Näin onnistut työvaatteiden hankinnassa

Hyvä suunnittelu ja asun koko elinkaaren ottaminen huomioon kannattavat.

18.01.2021
Teksti Heli Satuli kuvat SURESAFE

Huippulaatuinen, hyvin suunniteltu työvaate pienellä budjetilla. Ajatus kuulostaa utopialta, mutta Jermyn Street Designia johtavan Susanne Malimin mukaan hyvä suunnittelu voi lopulta itse asiassa maksaa vähemmän.

"On tärkeää, että työasujen muotoilu vahvistaa yrityksen brändiä ja arvoja ja ennen kaikkea myös vetoaa työntekijöihin", Malim toteaa hankinnan ammattilaisten media CIPSissa.

Työasut ovat voimakas osa brändiä yrityksille. Ne edistävät brändin arvoja ja rakentavat asiakasuskollisuutta. Mutta on myös tärkeää antaa työntekijöille vaatteita, joita he oikeasti käyttävät mielellään. Noudattamalla näitä Malimin vinkkejä yritykset voivat hankkia huippuluokan työasut, joka täyttävät sekä markkinointiosaston että HR:n ja talousosaston toiveet.

1. Kustannussäästöt syntyvät hyvästä suunnittelusta

Suunnittelu on mahdollisesti kaikkein väärin ymmärretyin osa työasun kustannuksia. Kyse ei ole ideoiden kustannuksista, vaan siitä, miten suunnittelu vaikuttaa vaatteiden valmistukseen ja sitä kautta lopullisiin kustannuksiin. Hyvä suunnittelu voi todella säästää rahaa. Esimerkiksi klassisempi työasu on usein parempi vaihtoehto kuin trendikäs, koska vaatteet eivät näytä vanhanaikaisilta yhtä nopeasti ja niiden käyttöikä pitenee.  

2. Selvitä, mitä haluat työasuilta

Luodaksesi hinnaltaan järkevän työasun on välttämätöntä aloittaa hanke selkeällä lyhyellä briiffauksella ja luoda kiinteä budjetti. Sisällytä ohjeeseen jokaisen osaston tavoitteet ja vaatimukset: markkinointi, hankinta, talous ja henkilöstö.

3. Suunnittele alentaaksesi kokonaiskustannuksia

Kun konsepti on sovittu, asianmukainen suunnittelu on avainalue, jossa uuden työasun lopullisia kustannuksia voidaan vähentää merkittävästi. Asu jossa on paljon yksittäisiä elementtejä tai joka on jokaisella osastolla erilainen, nostaa hintaa. Ylimääräiset kustannukset voidaan välttää valitsemalla tyylejä, joita voidaan käyttää eri osastoissa. Hyvä suunnittelija osaa miettiä, miten esimerkiksi paidoilla, vöillä ja huiveilla saadaan erilaista ilmettä asuun. Parhaat suunnittelijat hyödyntävät yksityiskohtia ja suunnittelevat asun sen ympärille vahvan yrityskuvan luomiseksi. Harkitse logon sisällyttämistä huiveihin ja vöihin tai saumoihin ja kohokuvioina hihoihin.

4. Valitse oikea kangas

Kustannuksia voidaan myös valvoa tiukemmin, jos yritys voi soveltaa kokemuksiaan niistä kankaista, jotka parhaiten soveltuvat työpaikalle. Varmista, että kangas tekee asusta kestävän, mukavan ja siistin näköisen. Onko kudos läpäissyt hankauskokeita ja onko varmistettu sen soveltuvuus erilaisiin työympäristöihin?

5. Mieti käyttöikää ja ylläpitokustannuksia

Kankaiden valinta on tärkeää myös pohdittaessa työvaatteiden elinkaarikustannuksia. Jos kustannukset on pidettävä mahdollisimman pieninä, valitse konepestävä versio. Ylläpitokustannukset jäävät usein huomiotta budjetointiprosessissa - jos työnantaja maksaa työntekijöiden työasujen pesetyksen, kuivapesu syö koko budjetin.

6. Älykäs hankinta

Suunnittelu ja hankinta kulkevat käsi kädessä. Sillä missä tuote valmistetaan, on suora vaikutus tuotteen hintaan. Vaikka eurooppalaiset valmistajat ovat yhä kilpailukykyisempiä, jos vaaditaan suuria määriä, on mahdollista vähentää kustannuksia merkittävästi hankkimalla työvaatteet kauempaa. Jälleen kysy jo suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, mitä sopivia hankintavaihtoehtoja on, tutki ne ja ymmärrä kaikki kaupalliset vaikutukset lopullisia päätöksiä.
 


Artikkeli on alunperin julkaistu Osto&Logistiikassa 2/2019.

JAA