Päämainos
LOGYn Hankintafoorumin podcastissa keskustelemassa Lantmännen Unibaken Global Procurement Manager Sari Hakkarainen (vasemmalla), Zeal Sourcing Oy:n Managing Partner Antti Suorsa, Orionin Director, Supply Chain & Procurement Johanna Pakkanen ja Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio.
Hankinta 19.03. 05:23

LOGYn Hankintafoorumin podcastissa keskustelemassa Lantmännen Unibaken Global Procurement Manager Sari Hakkarainen (vasemmalla), Zeal Sourcing Oy:n Managing Partner Antti Suorsa, Orionin Director, Supply Chain & Procurement Johanna Pakkanen ja Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio.

”Koronavuosi korosti hankinnan ja toimitusketjun hallinnan merkitystä”

Hankinnan asiantuntijat kokivat epävarmuuden sävyttämän pandemiavuoden sysänneen liikkeelle monia positiivisiakin muutoksia.

19.03.2021
Teksti Osto&Logistiikka

Keväällä 2020 puhjennut koronapandemia synnytti valtavan globaalin epävarmuuden, joka heijastui myös yritysten hankintaosastoille. Tuotannon häiriötön ylläpito muuttuvien olosuhteiden keskellä edellytti hankinnan ammattilaisten kykyä pitää tavaravirrat liikkeessä.

LOGYn Hankintafoorumin podcastissa hankinnan asiantuntijat analysoivat vuoden käänteitä hankinnan ja toimitusketjun hallinnan näkökulmasta. Haastavasta vuodesta päällimmäisenä jäi mieleen, että isossa kuvassa hankinnassa pystyttiin venymään muuttuvien olosuhteiden mukana. Tavaravirtojen lisäksi etätyö, viestintä ja yhteistyö eri yksiköiden ja toimitusketjun eri osien kanssa tehostuivat.

Panostukset riskienhallintaan palkittiin

Pandemian alussa erityisesti viestinnän ja tilannetietoisuuden merkitys korostui. 

”Tiedon kulku ja kontaktit toimittajakuntiin oli ensiarvoisessa roolissa, etenkin silloin, kun kriisitilanteeseen tultiin. Miten meillä menee, minkälaisia riskejä meillä on, ja mistä meidän täytyisi murehtia”, kuvailee koronapandemian alun yhteydenpitoa toimittajakuntaan Lantmännen Unibaken Global Procurement Manager Sari Hakkarainen.

Vahva toimittajakenttä ja hyvät toimittajasuhteet kantoivat kriisitilanteessa. Yritykset pystyivät myös testaamaan monia kriisitilanteiden varalle tehtyjä suunnitelmia. 

”Toimittajayhteistyön rooli osoitti, miten tärkeää on toimia koko toimitusketjussa ja pelata yhteen. Vanha aika, jossa on oma yritys ja sitten muut, on ohi. Yhteistyön voima yli rajojen on todella tärkeässä asemassa ja jatkossa sen merkitys entisestään korostuu”, pohtii Orionin Director, Supply Chain & Procurement Johanna Pakkanen. 

Hankinnan merkitys huomattiin myös johtoryhmissä

Monen itsestään selvänä pidetyn asian merkitys huomataan vasta häiriötilanteissa. Hankinnan ammattilaiset arvioivat, että näin kävi myös hankinnalle, logistiikalle ja toimitusketjuille. 

”Viimeistään siinä vaiheessa herättiin toimitusketjujen valtavaan merkitykseen yrityksille, kun maiden rajoja alkoi mennä kiinni. Riskienhallinta nousi uudelle merkitykselle monissa yrityksissä”, sanoo Zeal Sourcingin Managing Partner Antti Suorsa.

Kuuntele Hankintafoorumin podcast täällä. Seuraa myös LOGYn Youtube-kanavaa, niin saat tiedon, kun seuraava podcast ilmestyy.

JAA