Päämainos
Kuusi tapaa ruokkia hankinnan innovatiivisuutta
Hankinta 06.04. 06:00

Kuusi tapaa ruokkia hankinnan innovatiivisuutta

Unohda vanha ajattelutapa, jonka mukaan hankinnan ja innovatiivisuuden välillä on ristiriita.

06.04.2021
Teksti Osto&Logistiikka

Hankintatoimi voi olla innovatiivinen, kun se toimii asioiden mahdollistajana, eikä pelkkänä kustannuksia säästävänä estäjänä. Tätä mieltä on brittiläinen Mok O’Keeffe The Innovation Beehive -yrityksestä. 

PwC:n viime vuonna toteuttamassa kyselyssä lähes neljäsosa kansainvälisten suuryritysten toimitusjohtajista mainitsi innovoinnin tämän vuoden tärkeimmäksi tavoitteekseen. Innovointi koettiin selvästi tärkeämmäksi kuin esimerkiksi henkinen pääoma, kilpailukyky tai asiakaskokemus.  

Näin jokainen hankinnan ammattilainen voi O’Keeffen mukaan lisätä innovatiivisuutta arjessaan. 

1. Lähde pois tutuista ympyröistä

Saadaksesi uusia ideoita kannattaa mennä vieraisiin paikkoihin. Merkittävimmät innovaattorit napsivat häpeämättä inspiraatiota muualta. Menetelmää kutsutaan "rinnakkaismaailma-ajatteluksi". Steve Jobs sai inspiraation Applen Genius-baariin katsomalla viiden tähden hotellin vastaanottoa. Mieti, mistä itse voisit etsiä inspiraatiota. 

2. Haasta oletukset

Innovaattorit pohtivat, mikä voisi olla mahdollista, eivätkä rajoita ajatteluaan nykyisten toimintamallien sisään. Jos sinulla on ratkaistavana jokin haaste, toimiva tapa on listata kaikki asiat, joiden tiedät olevan haasteen suhteen totta. Listaa sitten kaikki, mikä ei ole totta. Sen jälkeen kysy itseltäsi: jos epätodet olisivatkin totta, mitä ideoita se antaa minulle? Tämä on nopea tapa kehittää uusia ideoita päivittäin. 

3. Kokeile päivittäin

Harjoittele päivittäin haastamalla itsesi tekemään rutiinitehtäviä uudella tavalla. Tule uutta reittiä pitkin töihin tai kulje bussilla auton sijaan. Aivan pienetkin muutokset avaavat mielen uusille ajatuksille. 

4. Vietä aikaa asiakkaiden kanssa

Milloin viimeksi vietit aikaa alihankkijan, asiakkaan tai yrityksenne tuotteen tai palvelun loppukäyttäjän kanssa? Poistu toimistosta ja tutustu heidän maailmaansa. Se kannattaa aina. Saat todellisen kuvan ongelmista ja löydät parempia ratkaisuja toimittajiesi kanssa.  

5. Ota laskelmoituja riskejä

Jotta yritys voi kasvaa, sen on pakko ottaa riskejä. Jotkut asiat epäonnistuvat väistämättä. Amazonin toimittajille tarkoitettu alusta epäonnistui kolme kertaa, mutta joka kerta kokeiluita hyödynnettiin paremman ratkaisun kehittämiseen. Mieti, missä voit ottaa laskelmoidun riskin. Voitko suositeltujen toimittajien listan sijaan kokeilla jotakin uutta startup-yritystä ja tuoda sitä kautta tuoreita näkökulmia yritykseen? 

6. Nosta tavoitetaso korkealle

Haasta virallisesti itsesi ja tiimisi keksimään uusia ideoita, mittaa ja palkitse niiden keksimisestä. Nosta tavoitetaso korkealle. Googlella työntekijöitä kannustetaan luomaan 10 kertaa luovempia ratkaisuja kuin kukaan voisi kuvitella mahdolliseksi. 10 prosentin parannuskin on hyvä, mutta mitä korkeammalle pyrit, sen parempia tuloksia saat aikaan.

JAA