Päämainos
HUSissa on Suomen suurin sote-alan hankintayksikkö, hankintojen kokonaismäärän ollessa noin miljardi euroa vuodessa.
Hankinta 21.06. 08:45

HUSissa on Suomen suurin sote-alan hankintayksikkö, hankintojen kokonaismäärän ollessa noin miljardi euroa vuodessa.

HUSin hankintoja tehostetaan uuden johdon alaisuudessa

HUS siirtää Hankinnat -yksikön uuden johdon alaisuuteen tavoitteena nopeuttaa hankintavelan poistamista.

21.06.2021
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Adobe Stock

Hankintojen hallinnollisen siirron taustalla on ennen kaikkea tarve nopeuttaa vuosien varrella syntyneen hankintavelan poistamista. Muutoksella halutaan myös tukea hankintojen pitkäaikaista kehittämistä. Hankinnat -yksikössä työskentelee 61 henkilöä, jotka siirtyvät 1.7.2021 Logistiikasta yhtymähallintoon.

Hankinnan määräaikaiseksi johtajaksi on valittu Leena Koponen.

HUS tiedotti asiasta 14.6.

“Meillä työskentelee taitavia hankinta-alan ammattilaisia, jotka ovat toimineet hankalassa tilanteessa parhaansa mukaan. Meille on kuitenkin kertynyt aikaisempien toimintatapojen vuoksi hankintavelkaa, jonka poistamista pyrimme nopeuttamaan. Tämä on myös ollut HUSin hallituksen linjaus”, johtaja Leena Koponen kertoo HUSin tiedotteessa.

Terveystieteiden tohtori, MBA Leena Koponen on toiminut aikaisemmin Porvoon sairaanhoitoalueella johtajana. Hän johtaa Hankinnat -yksikköä määräaikaisesti vuoden 2022 loppuun saakka.

Koponen vakuuttaa, että henkilöstön työllä on HUSin johdon ja päättäjien tuki.

“Olemme saaneet jo paljon aikaan, ja nyt pyrimme entistä parempaan suoritukseen. Yhdessä asiakkaidemme kanssa etsimme uusia tapoja tukea toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä. Tavoitteena on olla sosiaali- ja terveydenhuollon hankintojen edelläkävijä Suomessa”, Koponen sanoo.

HUSissa on Suomen suurin sote-alan hankintayksikkö, hankintojen kokonaismäärän ollessa noin miljardi euroa vuodessa. Yksikkö kilpailuttaa kaikki HUSin hoito- ja yleistarvikkeiden, lääkintälaitteiden sekä kaluston ja palvelujen hankinnat. Lisäksi kilpailutetaan sopimusten mukaan erityisvastuualueiden ja kunta-asiakkaiden sotetoimialojen hankinnat.

Toimintaa avoimesti ja tehokkaasti

Yksikön siirron taustalla ovat ongelmat, joita HUSilla on ollut hankintojen lainmukaisessa toteuttamisessa.

Sisäisen tarkastuksen tuoreen raportin mukaan kaikkia säännösten vastaisia hankintoja ei ole vieläkään tunnistettu, osa on myöhässä ja keskeneräisten hankintojen määrä ylittää arvioidun hankintapäätöskapasiteetin.

“Raportin havainnot ja suositukset ovat erittäin arvokkaita ja hyödynnämme ne täysimääräisesti. Tältä pohjalta keskitymme nyt toiminnan parantamiseen ja sen kautta asetettujen hankintatavoitteiden toteuttamiseen”, Koponen painottaa tiedotteessa.

 

JAA