Päämainos
VR Group etenee uuden yöjunakaluston hankinnassa
Hankinta 08.07. 08:58

VR Group etenee uuden yöjunakaluston hankinnassa

VR Group käynnisti heinäkuun 2021 alussa uuden yöjunakaluston hankinnan, joka sisältää yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua.

08.07.2021
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Adobe Stock

Kyseessä on julkinen hankinta, joka on tavoitteena saada valmiiksi niin, että toimittaja on valittu viimeistään vuoden 2022 kesällä. Hankinnan arvo on noin 35–40 miljoonaa euroa.

VR Group tiedotti aiheesta 6.7.

Uudet vaunut tulevat käyttöön nykyisille reiteille

Tällä hetkellä VR Groupilla on yöjunissa käytössä sekä uudempaa kaksikerroksista että vanhempaa, ns. sinistä yöjunakalustoa. Yhteensä makuuvaunuja on 80 kappaletta ja autovaunuja 33. Vanhemmat siniset vaunut ovat pääosin käytössä sesonkien ja juhlapyhien liikenteessä ja hankinnan optioissa on otettu huomioon niiden mahdollinen korvaaminen. VR operoi pohjoisen yöjunia Helsingistä ja Turusta Rovaniemelle, Kemiin ja Kolariin vuoden ympäri.

”Kotimaan matkailu on kasvussa ja erityisesti Lappi monipuolisine kohteineen kiinnostaa. Olemme lisänneet pohjoiseen viime vuosina runsaasti vuoroja ja uusi kalusto mahdollistaa vuorotarjonnan kehittämisen edelleen. Totta kai modernin yöjunakaluston hankinta parantaa myös matkustusmukavuutta”, kertoo tiedotteessa VR:n matkustajaliikennejohtaja Topi Simola.

Yöjunaliikenne on kokonaan liikenne- ja viestintäministeriön VR:ltä ostamaa ostoliikennettä, jonka jatkosta parhaillaan neuvotellaan LVM:n kanssa. Uuden kaluston hankinta kuuluu osana neuvoteltavaan, pidempään ostoliikennesopimukseen ja varmistuu lopullisesti neuvottelujen jälkeen.

”Haluamme kehittää yöjunamatkustamista ja kasvattaa ilmastoystävällisen ja pitkiin matkoihin erinomaisesti sopivan junamatkustamisen suosiota. Tavoitteemme on nostaa junan kulkumuoto-osuus jopa 10 %:iin kaikesta liikenteestä vuonna 2030. Moderni kalusto on avainroolissa mahdollistamassa tämän kehityksen", Simola toteaa.

AVAINSANAT

VR Group

JAA