Finnair mukana oneworldin polttoaineen yhteisostossa
Hankinta 24.03. 10:37

Finnair mukana oneworldin polttoaineen yhteisostossa

Uusiutuvaa lentopolttoainetta hankintaa viiden vuoden ajan amerikkalaiselta Gevo-yhtiöltä.

24.03.2022
Teksti Esko Lukkari kuvat Finnair

Finnair osallistuu jälleen oneworld-allianssin jäsenten uusiutuvan polttoaineen yhteisostoihin. Jäsenet aikovat ostaa vuosittain yli 600 miljoonaa kiloa polttoainetta Gevolta, joka valmistaa sitä Coloradossa Yhdysvalloissa. Polttoainetta toimitetaan viiden vuoden ajan vuodesta 2027 alkaen.

oneworld on ensimmäinen lentoyhtiöallianssi, joka on tehnyt sitoumuksia uusiutuvien lentopolttoaineiden ostosta. Nyt tehty sopimus on toinen. Marraskuussa 2021 oneworld ilmoitti ostavansa yli 1 000 miljoonaa kiloa uusiutuvaa lentopolttoainetta Aemetisiltä San Franciscosta ja Finnair oli mukana sopimuksessa.

Finnair tiedotti sopimuksesta 21.3.

Finnairin tavoitteena on lentää hiilineutraalisti vuonna 2045. Uusiutuvilla polttoaineilla (SAF) on siinä osa. Finnair tarjosi maaliskuussa asiakkailleen mahdollisuuden hyvittää lentojensa päästöjä yhdistämällä sertifioituja päästövähennysprojekteja ja uusiutuvia lentopolttoaineita.

Finnair kokeillut jo 10 vuotta

Finnair on tähän mennessä lentänyt yksittäisiä lentoja kestävällä polttoaineella jo vuodesta 2011 lähtien, ja aikoo lisätä uusiutuvien lentopolttoaineiden käyttöä lennoillaan.

”Uusiutuvan polttoaineen korkea hinta ja rajallinen saatavuus asettavat edelleen haasteita sen käytön lisäämiselle, joten kysynnän ja tarjonnan kasvattaminen on tärkeää polttoaineen hinnan laskemiseksi ja saatavuuden lisäämiseksi”, sanoo tiedotteessa Finnairin vastuullisuusjohtaja Eveliina Huurre.

Gevon uusiutuva lentopolttoaine on valmistettu syötäväksi kelpaamattomista maissituotteista, joista tehdään etanolia, joka jatkojalostetaan lentopolttoaineeksi. Gevon lentopolttoainetta aiotaan tuottaa kolmessa kehitteillä olevassa tehtaassa USA:n keskilännessä.

Myös Suomessa Finnair ja Neste pyrkivät yhdessä löytämään mahdollisuuksia ja tapoja lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja siten vähentää lentoliikenteen kasvihuonekaasujen päästöjä.

AVAINSANAT

Finnair

JAA