Päämainos
HUS teki viime vuonna ennätysmäärän hankintapäätöksiä
Hankinta 07.03. 06:22

HUS teki viime vuonna ennätysmäärän hankintapäätöksiä

Vuonna 2021 tehtiin yli 600 hankintapäätöstä, joiden vuosiarvo oli lähes 350 miljoonaa euroa.

07.03.2022
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Adobe Stock

HUS uutisoi 1.3. viime vuoden hankintatoimen tunnusluvuista ja keskeisitä tapahtumista.

"Positiivinen muutos on ilmaisu, johon mainiosti voidaan kiteyttää HUSin Hankinnat-yksikön toiminta vuoden 2021 aikana. Pitkäjänteinen kehitystyömme hankintatoimen prosessien kehittämiseksi ja virtaviivaistamiseksi aloitettiin jo vuonna 2019. HUSin yhtymähallinnon osana toimiva yksikkö kilpailuttaa kaikki HUSin hoito- ja yleistarvikkeiden, lääkintälaitteiden sekä kaluston ja palvelujen hankinnat", HUSin tiedotteessa kerrotaan. 

HUS muistuttaa, että työ vanhan hankintavelan purkamiseksi eteni vuoden aikana suunnitellusti.

Onnistuneen muutoksen tulokset näkyvät HUSin mukaan myös onnistuneiden hankintojen määrän kasvuna. Vuonna 2021 tehtiin yli 600 hankintapäätöstä, joiden vuosiarvo oli lähes 350 miljoonaa euroa. HUSin hankinnat on siten yksi Suomen suurimmista hankintayksiköistä ja suurin sotealan hankintayksikkö.

Vastuullisuuskriteerien määrä lisääntyi 

Hankintojen kehitystyö on koskenut kaikkia osa-alueita, jotka ovat liittyneet muun muassa hankintakategoriamalleihin, ulkopuolisten kilpailutuskonsulttien hyödyntämiseen ja asiakaslähtöiseen hankintatyöhön. Hankinta- ja sopimusosaamisen taitojen parantamiseen konsernin sisällä panostettiin vastuullisuusohjelman puitteissa. Hankintoihin sisältyneiden vastuullisuuskriteerien määrä lisääntyi ja niitä käytettiin noin 10 prosentissa kaikista hankinnoista.

Vuoden 2021 aikana HUSissa tehtiin jälleen useita merkittäviä koronavirusepidemian hoitoon liittyviä hankintoja. Niitä olivat muun muassa 39 miljoonan euron koronanäytteenottopalvelut HUSin, Eksoten ja Kymsoten alueella vuodelle 2022, ja koronavirusanalytiikan tuotantokapasiteetin vuokraus, jonka vuosiarvo on 30,78 miljoonaa euroa. Lisäksi toteutettiin HUS Diagnostiikkakeskuksen laiteyhtiöhankinta, vuosiarvoltaan 13 miljoonaa euroa.

Keväällä 2021 HUS avasi neljännesvuosittain päivitettävän ostolaskudatansa verkkosivuilleen, josta HUSille myönnettiin nyt helmikuussa Helsinki RegionInfosharen (HRI) jakama kunniamaininta.

AVAINSANAT

HUS

JAA