Päämainos
Korona kasvattanut veneiden hankintaa
Hankinta 08.03. 09:35

Korona kasvattanut veneiden hankintaa

Moottorivene yhä halutuin hankinta – vesiskootterien suosio kovassa kasvussa.

08.03.2022
Teksti Esko Lukkari

Veneitä on rekisteröity korona-aikana ennätyksellisen paljon. Tämä selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden vesikulkuneuvojen rekisteristä.

Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli 231 599 vesikulkuneuvoa. Rekisterissä olevien veneiden määrää lisää uusien veneiden myynti ja käytettynä maahantuodut veneet. Yleisin vesikulkuneuvotyyppi on moottorivene, mutta vesiskootterien suosio jatkuu edelleen.

Traficom tiedotti asiasta 4.3.

Yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä on moottorivene, ja niiden osuus on rekisterissä 88 prosenttia. Vaikka uusia purjeveneitä on viime vuosina myyty vähän, rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene. Vesikootterien suosio on kasvanut voimakkaasti ja niiden osuus uusista vesikulkuneuvoista on noin neljännes.

"Vesikootterien osuus kaikista rekisteröidyistä vesikulkuneuvoista onkin lisääntynyt, ja tällä hetkellä ne ovat kolmanneksi yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä. Kehityksen jatkuessa nykyisenä vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä", sanoo tiedotteessa erityisasiantuntija Mika Idman.

Uusimaa ja Varsinais-Suomi

Eniten veneitä on rekisteröity Uudellamaalle ja Varsinais-Suomeen. Näissä maakunnissa on myös suurin osa rekisteröidyistä purjeveneistä. Muissa manner-Suomen maakunnissa moottoriveneiden jälkeen vesiskootteri on seuraavaksi suosituin kulkupeli vesillä liikkumiseen.

Vuoden 2021 aikana venerekisterissä on ryhdytty seuraamaan tarkemmin sitä, mistä maasta veneet on tuotu Suomeen. Rekisteritiedon perusteella noin 350 käytettyä venettä on tuotu viime vuonna muista maista Suomeen. Puolet veneistä tuodaan Ruotsista. Myös Virosta, Saksasta, Alankomaista ja Norjasta tuotiin useita kymmeniä käytettyjä veneitä.

Käytettyjen kauppa voimissaan

Rekisteröityjen veneiden määrän kasvu ja lisääntynyt kiinnostunut veneilyyn on lisännyt myös käytettyjen veneiden kauppaa. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020, ja viime vuonna määrä pysyi aiempaa korkeammalla tasolla.

"Arvioisin, että rekisteriin merkityt omistajanvaihdokset kuvaavat kaupan volyymin kehitystä melko hyvin, vaikka rekisteristä puuttuvatkin pienimmät veneet", Idman sanoo.

Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

Moottoriveneet vaihtavat eniten omistajaa. Tilaston mukaan noin 10 prosenttia moottori- ja purjeveneistä vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Vesiskoottereissa omistajanvaihdoksia tehdään paljon suhteessa niiden kokonaismäärään rekisterissä. Vesiskoottereissa arviolta neljännes vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Sama vesikulkuneuvo saattaa vaihtaa useamman kerran omistajaa vuoden aikana. Ensirekisteröintejä ei lasketa mukaan omistajanvaihdoksiin.

AVAINSANAT

moottoriveneet

JAA