Päämainos
Jyväskylän lentoasema
Hankinta 19.05. 08:54

Jyväskylän lentoasema

Viiden maakuntakentän liikenteen kilpailutus alkaa

Lentokenttien lentoyhteyksiin tulossa silti kuukausien katkos hankintaprosessin hitauden vuoksi.

19.05.2022
Teksti Esko Lukkari kuvat Finavia

Traficom aikoo käynnistää tarjouskilpailun reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana viiden maakuntalentoaseman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille.

Lentoliikennettä hankitaan Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien välille sekä kolmioreittinä Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välille ajalle 31.10.2022–30.7.2023.

Traficom tiedotti asiasta 18.5.

"Tarjouskilpailu alkaa, kun komissio julkaisee tarjouspyynnön EU:n virallisessa lehdessä. Julkaisu tapahtuu arvolta 2-4 viikon sisällä. Julkaisemme tämän jälkeen julkisen palveluvelvoitteen ja tarjouspyyntömateriaalin", sanoo tiedotteessa johtaja Pipsa Eklund.

Valtio tukee 17 miljoonalla

Eduskunta hyväksyi 11.3.2022 vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa 17 miljoonan euron määrärahan, joka voidaan käyttää lentoliikenteen julkisen palveluvelvoitteen kustannusten kattamiseen. Traficom asettaa julkisen palveluvelvoitteen reittiväleille.

Kyse on eduskunnan myöntämästä määräaikaisesta tuesta lentoliikenteen hitaan elpymisen vuoksi. Se perustuu aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa rakentamaan markkinaehtoista lentoliikennettä viidelle lentoasemalle.

Tällä hetkellä käynnissä oleva lentoliikenne kentille päättyy valtion hankkimana 14.8.2022. Tuettuihin lentoyhteyksiin tulee vähintään kahden kuukauden katkos hankintaprosessin keston vuoksi, mikäli markkinaehtoista palvelua yhteysväleille ei tässä välissä synny.

"Kaikille on varmasti tärkeintä, että lennot saadaan alkamaan 31.10.2022 ja tarpeettomia viivästyksiä ei synny. Lentoliikennettä tukemalla turvataan välttämättömät yhteydet Helsingin ja maakuntakenttien välillä ja edesautetaan markkinaehtoisen liikenteen alkamista alueilla viimeistään elokuussa 2023", Eklund sanoo.

AVAINSANAT

Traficom

JAA