Päämainos
Mitä annettavaa hankinnalla on markkinoinnille?
Hankinta 06.06. 07:30

Mitä annettavaa hankinnalla on markkinoinnille?

Ismo Ojasen mukaan markkinointihankinnan avulla yritys voi sekä syödä että säästää kakun.

06.06.2022
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Ilmari Tuomivaara

Markkinoinnin perusfilosofiassa isompi budjetti tarkoittaa isompaa investointia yrityksen myyntiin. Hankinnan työkalupakissa puolestaan vallitsee vahvana ajatus kulujen pitämisestä kurissa. Seuraako näiden kahden filosofian yhdistämisestä väistämättä pettymys jommalla kummalla osastolla?

Ei, mikäli on uskominen markkinointihankinnan ammattilaisia.

Beaufort Marketing Procurement LTD:n perustaja Ismo Ojasen mukaan markkinointihankinnan avulla yritys voi pienentää markkinointibudjettiaan ilman, että sen vaikuttavuus kärsii.

"Mieluummin jopa niin että säästetään rahaa ja samalla parannetaan markkinoinnin vaikuttavuutta",
Ojanen sanoo.

Säästöjen sijaan markkinointihankinnan ytimessä on nimenomaan vaikuttavuuden parantaminen. Käytännössä sitä tehdään muun muassa sopimusneuvottelujen, markkinoinnin prosessien kehittämisen  ja laajan kumppaniverkoston kanssa käytävän yhteistyön kautta.

Pieni ja nuori ala

Markkinointihankinnalle dedikoituja pestejä on Suomessa lähinnä suurissa kuluttajamarkkinointia tekevissä yrityksissä. Aktiivisia toimijoita markkinointihankinnan äärellä on Ojasen varovaisen arvion mukaan Suomessa parisenkymmentä.

Jos alan koko on kompakti, niin myös historiikkikin on vielä ohut.

"Ensimmäisen kerran hankintaihmiset alkoivat kerääntyä kansainvälisestikin markkinointihankinnan äärelle joskus 1990-luvulla Yhdysvalloissa. 2000-luvun alussa kaikki itseään kunnioittavat globaalit markkinointiyhtiöt rupesivat rakentamaan markkinointihankintaa", Ojanen tiivistää.

Nuoreksi ja pieneksi alaksi Suomessa on varsin korkeatasoista markkinointihankinnan osaamista. Ojanen oli perustamassa alan ammattilaisia yhdistävää ryhmää yhdessä Valion Johanna Ilménin ja SOK:n Anne Sassin kanssa vuonna 2013. Vuotta myöhemmin ryhmä siirtyi LOGYn Hankintafoorumin sateenvarjon alle.

"LOGYn Markkinointihankintaryhmä on ollut osaltaan katalysoimassa koko alan kotimaista kehitystä", Ojanen kuvailee.

Hankinnasta vai markkinoinnista alalle?

Ojasen mukaan Hankintafoorumi on hyvä koti Markkinointihankintaryhmälle, koska pääsääntöisesti markkinointihankinnan ammattilaiset ponnistavat alalle hankinnasta ja myöhemmin opettelevat markkinointihankinnan. Poikkeukset vahvistavat säännöt, sillä Ojasen oma tausta on kulkenut alalle markkinoinnin kautta.

"Taustasta riippumatta tyypillistä on, että kerran markkinointihankinnan äärelle tultuaan ammattilaiset harvoin enää haluavat roolista pois", Ojanen sanoo.

Pysyvyydessä on myös se etu, että markkinoinnin erityispiirteiden sisäistäminen vie aikansa.

"Jos ala kiinnostaa, niin hankinnan peruskoulutuksesta on hyötyä kuin myös markkinoinnin perusteista. Markkinointi on viimekädessä käytännönläheistä työtä ja siksi tärkeää olisi, että henkilö pääsisi markkinointiosastolle seuraamaan, mitä siellä oikeasti tapahtuu. LOGYn Markkinointiryhmä on myös hyvä paikka päästä kiinni alan ajankohtaisista asioista."


LOGY palkitsi Ismo Ojasen Vuoden Hankinta-alan ammattilainen -tunnustuksella 28.4. järjestetyssä LOGYn jäseniltapäivässä hotelli Presidentissä. Palkintovaliokunta arvosti Ojasen tekemää työtä markkinointihankinnan osaamisen kehittämisen eteen Suomessa.

"Ojanen on tehnyt merkittävän uran hankinnan, markkinoinnin ja erityisesti markkinointihankinnan parissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti", valiokunta luonnehtii.

> LOGYn Markkinointihankinta-aamiainen 11.10.

JAA