Päämainos
Valuuttakurssien heilunta yllättänyt monet suomalaiset tuonti- ja vientiyritykset
Hankinta 11.07. 06:25

Valuuttakurssien heilunta yllättänyt monet suomalaiset tuonti- ja vientiyritykset

Vientiyritykset hyötyneet dollarin kallistumisesta – tuontiyrityksille tilanne päinvastainen.

11.07.2022
Teksti Osto&Logistiikka

Valuuttamarkkinoiden kehityksessä on nähty tänä vuonna isoja heilahduksia, jotka vaikuttavat eri tavoin suomalaisiin kansainvälistä kauppaa tekeviin yrityksiin. Geopoliittiset riskit ja voimakas inflaatio ovat herättäneet yritykset arvioimaan valuuttakurssien muutosten vaikutusta liiketoimintaan. Aiheesta tiedotti OP, jonka yritysasiakkaiden valuuttasuojausten käyttö on kasvanut kevään aikana yli 50 prosenttia edellisestä vuodesta.

Valuuttakurssien heilunta vaikuttaa suomalaisyritysten tuloksiin tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon. Viimeisen vuoden aikana erityisesti keskuspankkien rahapolitiikka, inflaatio, nousevat korot sekä globaali epävarmuus ovat heijastuneet valuuttakurssien kehitykseen.

Myös Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota on osaltaan nostanut esiin globaalin kaupan riskit ja valuuttakurssien muutoksilta suojautumisen tärkeyden.

"Inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota ajoivat valuuttamarkkinat poikkeuksellisen voimakkaisiin kurssiliikkeisiin. Tänä keväänä nähty tilanne on hyvä esimerkki siitä, miten nopeasti kansainvälisessä kaupassa erilaiset riskit voivat realisoitua", sanoo OP:n tiedotteessa yhtiön Markets-tuotteiden myynnistä vastaava johtaja Tuomas Leisti.

Valuuttasuojauksen avulla yritys voi tehdä valuuttakaupan ennalta sovitulla valuuttakurssilla ja siten vähentää valuuttakurssimuutosten vaikutuksia yrityksen taloudelle, lisäten samalla liiketoiminnan ennustettavuutta. Silti läheskään kaikki suomalaiset kansainvälistä kauppaa harjoittavat yritykset eivät suojaudu valuuttariskeiltä.

Suuryrityksissä eri valuutoissa tehtävän kaupan riskit hallitaan hyvin, mutta suomalaisista kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavista pk-yrityksistä vain osa käyttää valuuttasuojauksia. 

"Valuuttasuojausten volyymi on kasvanut OP:lla yli 50 prosenttia edellisestä vuodesta. Kevään aikana valuuttasuojauksia on järjestelty uudestaan, suojausasteita on nostettu ja sellaisetkin yritykset, jotka eivät aiemmin suojauksia hyödyntäneet, ovat ottaneet niitä käyttöön. Globaali epävarmuus on ollut merkittävä kasvuun vaikuttanut tekijä – tuonti- ja vientiyritykset panostavat nyt riskienhallintaan", Leisti sanoo.

Vientiyritykset hyötyneet dollarin kallistumisesta – tuontiyrityksille tilanne päinvastainen

Suomalaisille ulkomaankauppaa käyville yrityksille euron jälkeen merkittävin kauppavaluutta Yhdysvaltain dollari on kallistunut noin 13 prosenttia vuoden aikana. Vientiyrityksille euron ja dollarin kurssin kehitys on ollut myönteinen, ja ne ovat päässeet hyötymään dollarin vahvistumisesta.

Tuontiyritykselle kehitys on kuitenkin pahimmillaan tuonut isoja taloudellisia menetyksiä. Inflaation vuoksi nousseiden ostohintojen ja dollarimääräisesti hinnoiteltujen raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi kustannukset ovat voineet poiketa ennusteista merkittävästi.

"Jos esimerkiksi suomalaisella tuontiyrityksellä on kyseisillä kurssitasoilla ollut 500 000 dollarin suuruinen tilaus vuoden laskutusajalla, on euromääräinen kustannus noussut vuodessa noin 55 000 euroa. Vaihtoehtoisesti yritys olisi voinut suojata valuuttariskinsä, jolloin euromääräinen kustannus olisi lyöty lukkoon viime vuonna sovitun valuuttakurssitason mukaisesti", Leisti toteaa.

JAA