Päämainos
Kela käynnisti vuoden 2024 äitiyspakkauksen tuotteiden tarjouskilpailun
Hankinta 15.09. 06:24

Kela käynnisti vuoden 2024 äitiyspakkauksen tuotteiden tarjouskilpailun

Kilpailutuksessa painotetaan vastuullisuutta, pitkäikäisyyttä ja laatua.

15.09.2022
Teksti Ilmari Tuomivaara

Kelan jakaman äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain. Vuoden 2024 äitiyspakkauksen tarjouspyyntö löytyy julkisten hankintojen sähköisestä ilmoituskanavasta Hilmasta. Tarjouksia voi jättää 30.11.2022 asti. Tuotteita hankitaan noin 36 000 äitiyspakkaukseen.

"Äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Pakkaus elää ajassa, eikä se ole ikinä valmis. Pakkaus sisältää noin 40–50 erilaista vastasyntyneen lapsen tarpeisiin tarkoitettua vauvanvaatetta ja vauvanhoitotarviketta, ja toivomme, että tuottajat tarjoavat meille rohkeasti myös sellaisia innovaatioita, joilla voidaan esimerkiksi pidentää yhden tuotteen käyttöaikaa", sanoo Kelan tiedotteessa etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Kela painottaa äitiyspakkauksen tuotteiden hankinnassa laatua

Kelan kilpailutuksessa tuotteiden pisteytyksessä laadun painoarvo on 80 % ja hinnan 20 %. Vuoden 2024 äitiyspakkauksen tuotteiden hankinnassa vastuullisuus huomioidaan edelleen viime vuosien tapaan.

Äitiyspakkauksen vastuullisuutta on kehitetty vuosia, ja Kela on kuullut ulkopuolisia vastuullisuuden asiantuntijoita niin järjestökentältä kuin yliopistoista. Yhteistyöllä on kerätty tietoa tekstiilien tuotantoketjuista ja siitä, missä kohdin Kelan on mahdollista vaikuttaa hankintaprosessissa vastuullisuuteen.

Tänä vuonna laatukriteereitä ovat tuotteen toiminnallisuuden, innovatiivisuuden ja muunneltavuuden lisäksi materiaalin ja toteutuksen laatu sekä pitkäikäisyys. Myös luomupuuvillan käyttö on yksi laatukriteereistä.

"Se, minkälaisia tuotteita pakkaukseen tulee, riippuu tietenkin siitä, mitä tarjotaan ja tarjotaanko kaikki kriteerit täyttäviä laadukkaita tuotteita", Aholainen sanoo.

"Valittuja tuotteita tulee näillä näkymin olemaan hieman aiempaa vähemmän. Tämä johtuu maailman markkinatilanteesta ja laadun painottamisesta. Nämä seikat nostavat yksittäisen tuotteen hintaa", Aholainen jatkaa.

Kaikilta tavarantoimittajilta pyydetään erilliset selvitykset, jos tuotteen valmistusmaa on sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta luokiteltu riskimaaksi. Kela on kansallisesti merkittävä toimija, jonka toiminta heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Äitiyspakkauksen vastuullisuuden kehittäminen on osa Kelan vastuullisuustyötä.

Asiakkaat mukana kehittämisessä

Kela lähetti tämän vuoden touko-kesäkuussa 16 000 vanhemmalle perhevapaita ja äitiyspakkausta koskevan kyselyn. Kyselyssä selvitetään perhevapaiden käyttöä sekä vanhempien mielipiteitä äitiyspakkauksesta, sen tuotteista ja siitä, mitä nykyperhe tarvitsee hyvään alkuun. Kela hyödyntää asiakkailta kerättyä palautetta jokaisessa kilpailutuksessa ja pyrkii vastaamaan toiveisiin. Asiakkaat pääsevät myös vuosittain äänestämään tiettyjen valittujen tuotteiden kuosista. Tänä vuonna järjestetään suunnittelukilpailu, jonka yhteydessä asiakkaat saavat äänestää myös tulevien vuodelaatikoiden ulkoasusta.

Äitiyspakkauksen tuotteiden tarjouspyyntöä koskevat kysymykset pitää esittää Hanki-tarjouspalvelun kautta tavalla, joka on kuvattu tarjouspyynnössä. Kelan asiantuntijat eivät valitettavasti voi vastata suoraan heille lähetettyihin kysymyksiin tarjouspyynnöstä.

JAA