Päämainos
KEINO: Kriteeripankki auttaa julkista sektoria vastuullisempien hankintojen tekemisessä
Hankinta 06.10. 10:29

KEINO: Kriteeripankki auttaa julkista sektoria vastuullisempien hankintojen tekemisessä

Avoin ja maksuton palvelu tehostaa ja helpottaa hankintoja tekevien työtä. Se on myös avuksi yrityksille, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita julkiselle sektorille.

06.10.2023
Teksti Ilmari Tuomivaara

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on julkaissut Kriteeripankin, josta julkisen sektorin toimijat voivat hakea valmiita vastuullisuusvaatimuksia omiin hankintoihinsa.

Vastuullisten hankintojen avulla julkinen sektori voi tuottaa laadukkaampia palveluja ja tehdä taloudellisesti järkeviä hankintoja. Näistä syntyy vähemmän negatiivisia ympäristövaikutuksia ja ne lisäävät kestävää hyvinvointia. Vastuullisuusvaatimuksia voi hakea kriteeripankista erilaisten tavoitteiden mukaan.

"Hankinnat on tunnistettu keskeiseksi työkaluksi erilaisten kansallisten ja organisaatiokohtaisten strategisten tavoitteiden käytäntöön viennissä. Tavoitteemme oli tuottaa helppokäyttöinen palvelu, josta voidaan hakea organisaation strategisia tavoitteita, kuten esimerkiksi hiilineutraalisuutta tai luonnon monimuotoisuutta tukevia kriteereitä, erilaisiin julkisiin tuote- tai palveluhankintoihin", sanoo tiedotteessa Kriteeripankin kehityksestä vastannut Motivan asiantuntija Suvi Salmela.

Yhteinen kriteeritieto on hankkijoille arvokasta

Vastuullisuuskriteerien kehitystä on tehty muun muassa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:ssä ja KEINO-osaamiskeskuksessa jo vuosia. Näitä kriteereitä on viety Kriteeripankkiin, mutta palvelussa voidaan julkaista myös muiden tahojen tuottamia hankintakriteereitä ja saada ne näin laajempaan käyttöön.

"Vaatimuksena palveluun hyväksyttäville kriteereille on se, että niiden tulee olla hankintalain mukaisia, todennettavia, kyseiseen hankintaan keskeisesti liittyviä ja markkinoita kannustavia", kriteerikehitystä koordinoiva johtava asiantuntija Elina Muurimäki Motivasta kertoo.

Motivassa ja KEINO-osaamiskeskuksessa halutaan, että Kriteeripankki tarjoaa myös jatkossa laadukasta ja luotettavaa tietoa.

"Toimivia kriteereitä kehitetään aina yhteistyössä alan yritysten, hankkijoiden ja sidosryhmien kanssa. Kriteerit myös kannustavat yrityksiä panostamaan vastuullisuuteen. Kriteereiden kehityksessä ja käytössä markkinatuntemus ja markkinavuoropuhelu ovat erittäin tarpeellisia", Muurimäki kertoo.

Kriteeripankin kehityksessä on huomioitu myös mahdollisuus siirtää kriteeritietoa tulevaisuudessa muihin palveluihin. Palvelun ja kriteeritiedon kehitystä ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö.

JAA