Päämainos

Tutkimus: Teknologia voi leikata polttoainelaskua

Rekkojen polttoainetehokkuus paranisi 18 prosenttia ja kuljetusyritykset voisivat säästää 5 700 euroa vuodessa, jos he hyödyntävät jo olemassa olevaa teknologiaa.

27.09.2017
Teksti Heli Satuli

Laskelmat selviävät eurooppalaisen Transport & Environment -järjestön tuoreesta selvityksestä. Ongelmana on, että markkinavoimat eivät suosi teknologioiden käyttöönottoa ja valmistajat jättävät asentamatta rekkoihin kulutusta kitkeviä teknologioita. Nyt eurooppalaisen kuljetusyrityksen keskimäärin polttoainelasku on 32 000 euroa vuodessa rekkaa kohti. 

Pelkästään pienikitkaiset renkaat voisivat vähentää kulutusta seitsemän prosenttia, mutta niiden osuus rekkojen rengasmarkkinoista on vain prosentti. Yli viisi vuotta markkinoilla ollutta teknologiaa löytyy vain 15:sta prosentista uusista rekoista. 

Innovaatiot jäävät valmistajan hyllylle tai niitä myydään vain kalliina erikseen tilattavina lisäosina. Nykyisessä tiukassa kilpailutilanteessa harva kuljetusyritys pystyy investoimaan niihin, vaikka pitkällä aikavälillä tuloksena olisikin huomattava säästö polttoainelaskussa.  

Transport & Environment -järjestön selvityksen mukaan rekkojen polttoaineenkulutuksessa on tapahtunut muihin ajoneuvoihin verrattuna vähän muutoksia. Vuonna 2015 valmistettu rekka kuluttaa suurin piirtein saman verran menovettä kuin vuonna 1995 valmistunut.   

EU-komissio julkistaa ensi vuoden alussa esityksensä eurooppalaisiksi rekkojen polttoainetehokkuusstandardeiksi. Tiukan esityksen toivotaan puskevan polttoainetta säästävät teknologiat rekkojen vakiovarusteiksi.

JAA