Päämainos

Mittausmuutos lisäsi autojen rekisteröintejä

Pakettiautojen rekisteröinnit notkahtivat elokuussa.

07.09.2018
Teksti Esko Lukkari

Uusien pakettiautojen rekisteröinnit notkahtivat elokuussa liki 16 prosenttia viime vuotisesta. Pakettiautoja on vuoden alusta elokuun loppuun ensirekisteröity silti yhä 0,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

EU:n päätös henkilöautojen päästömittausten kiristämisestä nosti puolestaan henkilöautojen ensirekisteröintejä elokuussa Suomessa liki neljänneksellä.

Autoalan Tiedotuskeskus julkisti uudet rekisteröintitilastot 3.9.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin elokuussa 1,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Koko vuoden ensirekisteröintien määrä on 8,8 prosenttia viime vuotta suurempi. Pienten alle 6 tonnin kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä on ollut edelleen selvässä kasvussa.

Elokuussa rekisteröitiin 91 uutta linja-autoa. Linja-autoja on tänä vuonna ensirekisteröity 355, mikä on 1,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Elokuussa rekisteröitiin ennätykselliset 12 004 uutta henkilöautoa. Määrä on 24,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Määrä on suurempi kuin yhtenäkään aikaisempana elokuuna 2000-luvulla. Uusia henkilöautoja on tänä vuonna rekisteröity 91 197, joka on 9,9 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Lakimuutos selittää

Henkilöautojen ensirekisteröintien määrää vilkastutti elokuussa se, että syyskuun alussa voimaan astui lakimuutos, joka tiukentaa autojen päästömittauksia. Elokuussa on tehty poikkeuksellisen paljon kauppoja aiemman NEDC-normin mukaisista henkilöautoista, sillä niitä saa elokuun jälkeen rekisteröidä vain poikkeusluvilla.

EU otti syyskuussa käyttöön WLTP-päästömittauksen (Worldwide harmonised Light-duty Vehicles Test Procedure). Syyskuun alusta ensirekisteröitävien henkilöautojen ja pienten pakettiautojen tulee olla WLTP-mittauksen mukaisesti hyväksyttyjä.

Uusi mittaustapa kuvaa aiempaa paremmin liikenteessä syntyviä päästöjä. Se on vanhaa testiä pidempi, sisältää enemmän pysähdyksiä ja kiihdytyksiä ja siinä auton maksiminopeus on korkeampi. Lisäksi mittauslämpötila on alempi. Uudessa mittausmenetelmässä myös varusteet vaikuttavat päästö- ja kulutuslukemiin.

WLTP-mittauksen kulutus- ja päästölukemat ovat henkilöautoilla noin viidenneksen ja pakettiautoilla noin kolmanneksen NEDC-mittausta suuremmat. Vaikka päästö- ja kulutusarvot ovatkin aiempaa suurempia, WLTP-autot eivät kuluta NEDC-malleja enempää polttoainetta tai aiheuta aiempaa enempää päästöjä, vaan kyse on mittaustavan muutoksesta.

Suomi muutti heti verotusta

Koska autoverotus perustuu hiilidioksidipäästöjen määrään, Suomen on korkean autoveron maana ollut Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan tarve sopeuttaa WLTP-autojen verotus mahdollisimman nopeasti uuteen mittaustasoon. Tavoitteena on ollut, että mittaustavan muutos ei nostaisi autoveroa. Vastaavanlainen muutos on valmisteilla muun muassa Tanskassa, Espanjassa ja Irlannissa, joissa verotus riippuu hiilidioksidipäästöistä.

Uudessa verotaulukossa WLTP-autojen autoveroa on laskettu keskimäärin 22 prosentilla. Uuden verotaulukon keskimääräinen autovero on samaa tasoa kuin aiemman, mutta vaikutus autoveroon vaihtelee mallikohtaisesti.

EU-komission tutkimuslaitoksen tutkimukseen perustuva uusi verotaulukko korjaa mittaustavan muutoksen vaikutuksen tasaisesti 137 g/km:aan asti, mutta sen yläpuolella korjaus pienenee. Verotason on valmistajien julkaisemien alustavien päästötietojen perusteella arvioitu kasvavan eniten yli 150 g/km:n päästötasoilla.

Uudessa autoverolaissa on varmistettu, että autonsa aiemmin tilanneet eivät joudu maksamaan aiempaa suurempaa veroa. Ennen syyskuun alkua tilatut autot ja varastoautot voidaan verottaa myös aiemmalla verotaulukolla.

JAA