Päämainos

Ramboll ja AFRY suunnittelevat Espoon kaupunkiradan alkupään

Espoon kaupunkiradan rakentamissuunnittelu ja rakentaminen toteutetaan vuosina 2021–2028.

30.04.2021
Teksti Esko Lukkari

Ramboll Finland Oy:n ja AFRY Finland Oy:n työyhteenliittymä suunnittelee Espoon kaupunkirataosuuden Leppävaaran asemalta Tuomarilan ylikulkusillalle. Sopimuksen arvo on 3,8 miljoonaa euroa.

Väylävirasto tiedotti Rambollin ja AFRY Finlandin sopimuksesta 27.4.

Koko kaupunkirata on tarkoitus rakentaa vuosina 2021–2028. Se on Väyläviraston, Espoon kaupungin ja Kauniaisten kaupungin yhteishanke ja osa Helsingin seudun MAL-sopimusta. 

Koko kaupunkiradan kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa. Kustannukset jakautuvat puoliksi valtion ja kaupunkien (Espoo 40 %, Kauniainen 10 %) kesken. Euroopan komission CEF-komitea on myöntänyt 50 prosentin avustuksen hankkeen suunnitteluun, jonka kustannusarvio on 22 miljoonaa euroa.

Espoon kaupunkirata on osa pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmän kehittämistä, ja se mahdollistaa tiheän ja kaukoliikenteen häiriöistä riippumattoman lähijunaliikenteen Helsingin, Espoon ja Kauniaisten alueella. 

Osa Turun tunnin junaa

Kaupunkirata parantaa lähi- ja kaukojunaliikenteen palvelutasoa, nostaa kapasiteettia ja vähentää häiriöitä Helsingin ja Kauklahden välisellä rataosuudella, kun lähi- ja kaukojunat kulkevat omilla raiteillaan. Kaupunkirata lisää Turun suunnan kaukoliikenteen täsmällisyyttä ja on näin Helsinki-Turku nopean junayhteyden parantamisen ensimmäinen vaihe.

Hankkeen valmistumisen jälkeen kaksi raidetta on kaukoliikenteen ja nopean lähiliikenteen käytössä ja kaksi raidetta tiheän kaupunkijunaliikenteen käytössä.

”Espoon kaupunkiratahanke on yksi suurimmista käynnissä olevista ratahankkeista valtakunnallisesti. Sijainti keskellä tiivistä kaupunkiympäristöä tuo oman haasteensa hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen”, sanoo tiedotteessa Väyläviraston projektipäällikkö Tommi Rosenvall.

Hankkeessa parannetaan radan varren viittä asemaa ja niiden liityntäpysäköintialueita. Siihen kuuluu myös viiden uuden sillan, vaativien pohjarakenteiden kuten paalulaattojen ja pysyvien tukiseinien sekä neljän aseman parantamissuunnittelun. Hankkeeseen sisältyy lisäksi pysäköintilaitoksen suunnittelu Kauniaisiin aivan juna-aseman viereen.

JAA