Päämainos
Lohkoketjut tulivat logistiikkaan
Teknologia 07.12. 13:11

Lohkoketjut tulivat logistiikkaan

Asiantuntijat väittävät, että lohkoketjut muuttavat maailmaa enemmän kuin internet. Suomi haluaa nousta lohkoketjuteknologian kärkijoukkoon.

07.12.2017
Teksti Helena Raunio

Lohkoteknologiassa tietokannat, niiden hallinta ja eri toimijat kytketään digitaalisesti yhteen erilaisilla malleilla. Sovellukset rakennetaan olemassa olevan digitaalisen datan ja it-infrastruktuurin päälle, joten käyttäjä ei välttämättä huomaa käyttävänsä lohkoketjuteknologiaa. Teknologia soveltuu hyvin esimerkiksi logistiikkaan, liikkumiseen ja viranomaisille.

Lohkoketjuteknologian avulla voidaan yhdistää esineiden ja palveluiden internet (IoT) ja tietotekniikka. Sen etuna on, että informaatioverkot ovat hajautettuja. Siksi tiedot säilyvät koskemattomina ja läpinäkyvinä ilman keskitettyjä hallintajärjestelmiä.

”Lohkoketjujen hype on takana, ja nyt siitä etsitään lisäarvoa. Avainasemassa ovat tietokannat, joita useat käyttäjät jakavat ja käyttävät yhtä aikaa”, selvittää projektipäällikkö Arto Laikari VTT:ltä. 

Tietokannassa tietueita tulee koko ajan peräkkäin lisää, eivätkä tiedot ole vain yhdellä serverillä vaan monella eri koneella. 

”Tietoturva ja tiedon muuttumattomuus ovat lohkoketjun tärkeimpiä ominaisuuksia. Ketjua ei pysty rikkomaan edes kimpassa toisten yritysten kanssa ilman, että siitä jää jäljet.” 

Tietokoneissa lohkot jakaantuvat satoihin tuhansiin peräkkäisiin soluihin eli lohkoihin. Muutoksissa koko ketju menee rikki ja kaikki lohkot pitää laskea uudestaan alusta alkaen. Tämä haastavuus lisää tietoturvaa, koska muuttaminen on hidasta ja vaikeaa. 

Älysopimukset ovat koodia 

Lohkoketjuihin liittyy älysopimuksia eli automaattisia tietoteknisiä sopimuksia. Älykäs sopimus on itsensä toteuttava tietokoneohjelma. Sopimuksen ehdot on kirjoitettu tietoteknisesti ohjelmakoodiksi. 

Kauppapaikassa voidaan antaa automaattisesti sähköinen tarjous, jolloin jääkaappi voi ostaa itsenäisesti lisää ruokaa tai pesukone pesuainetta ja huollon. 

”Kun vaihdetaan digitaalista tavaraa, jonka saa upotettua lohkoketjuihin, kuten virtuaalivaluutta bitcoinin, samalla varmennetaan niiden siirto hajautetussa tilikirjassa. Pankin ei enää tarvitse varmentaa siirtoa”, kertoo VTT:n Arto Laitakari. 

Lohkoketjussa useat toimijat luovat tapahtumia ja kaikki toimijat hyväksyvät tiettyjen sääntöjen mukaisesti, miten toimitaan. 

Laikari näkee, että tämä mullistaa etenkin pankki- ja rahoitussektorin. Samalla teknologia mahdollistaa uusia liiketoimintamalleja myös muille toimialoille. 

Lue lisää lohkoketjuista Osto&Logistiikan numerosta 6/2017.

JAA