Jyväskylän yliopisto perustaa tekoälylaboratorion
Uusi innovaatioyksikkö aloittaa läheisen yhteistyön IBM:n kanssa.
20.10.2017
Teksti Esko Lukkari
Jyväskylään yliopiston IT-tiedekuntaan perustetaan uusien IBM:n kehittämien läpimurtoteknologioihin pohjautuva innovaatioyksikkö. Sen alat ovat kyberturvallisuus, IoT, tekoäly, kognitiivinen analyysi, lohkoketjut, virtuaalitodellisuus, robotiikka ja kvanttilaskenta.
Yliopiston IT-tiedekunta perustaa samalla myös uuden tekoälylaboratorion. Tekoälylaboratorio yhdistää yliopiston eri tekoäly-tutkimusryhmiä, kuten kompleksiset järjestelmät, Big data, hyperspektrikuvantaminen, Intelligent computing sekä tekoälyn sovellutukset, joita ovat terveydenhoito, liikenne, infrastruktuuri, tietoturva ja koulutus.
”IT-tiedekunnassa tekoälytutkimuksen ja koulutuksen teoreettinen viitekehys liittyy laskennalliseen tieteelliseen ja sovellettuun matematiikkaan, joka on yksi tiedekunnan kärkialoja”, sanoo dekaani Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.
Tutkijakoulutuksessa tekoäly on huomioitu IT-tiedekunnassa jo aiemmin. Alalta on valmistunut viime vuosina 15 väitöskirjaa ja tällä hetkellä alalla on yli 20 jatko-opiskelijaa. Tekoälyn mahdollisuudet yhteiskunnassa kasvavat, koska eri laitteiden ja järjestelmien opettamiseen käytettävän datan sekä erilaisten sensori- ja kuvantamistekniikoiden saatavuus lisääntyy nopeasti. Vuonna 2018 yliopistossa käynnistyy myös uusi englanninkielinen tekoälyyn keskittyvä maisteriohjelma Cognitive Computing and Collective Intelligence.
1
Posti keventää paperipostin jakelua 1.4.2022 alkaen
2
Sensible 4 aloittaa Norjassa pitkän robottibussipilotin
3
HaminaKotka odottaa kahtakymmentä risteilijää
4
Transval ottaa loikan rakentamisen sisälogistiikkaan
5
Juhapekka Ristola lähtee LVM:stä

Helsinki-Vantaa jälleen Pohjois-Euroopan paras lentoasema
Finnlinesin Finneco I saapui Helsinkiin - varustamo julkaisi videon neitsytpurjehduksen päätöksestä
Ruotsissa lennettiin Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella
Tutkimus: Suomi ajaa yhä autolla töihin
Wärtsilältä hybridipropulsiojärjestelmät maailman suurimpiin hybridialuksiin
